Campania „Detector pentru viață”. 500 de familii oltene vor beneficia gratuit de detectoare de fum și monoxid de carbon. Află ce localități sunt pe listă

0
1112

375 de detectoare de fum şi 125 detectoare de monoxid de carbon vor fi montate gratuit, prin ISU Olt .

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ‘Matei Basarab’ Olt , în parteneriat cu două firme private vor instala 500 de  detectoare de fum și monoxid de carbon în gospodăriile unor olteni din 15 localități din judeţ – Băbiciu, Brebeni, Brâncoveni, Cilieni, Deveselu, Fălcoiu, Gostavățu, Mărunței, Obârșia, Pârșcoveni, Stoenești, Studina, Vădastra, Văleni și Vișina.

Campania „Detector pentru viaţă” îşi propune să conştientizeze populaţia asupra necesităţii prevenirii riscului de incendiu. Prin această campanie , la nivel național, vor fi distribuite şi montate cu titlu gratuit 10.000 de detectoare de fum şi de monoxid de carbon donate de cei doi agenţi economici parteneri.

Interacțiunea noastră cu Administrațiile Locale, fiindcă dumnealor au identificat persoanele, gospodăriile unde să le amplasăm, a fost una bună. Oamenii au fost deschiși la campania noastră, au primit foarte bine informația, au înțeles că sunt utile. Scopul campanie acesta este, în primul rând, acela de a reduce numărul victimelor din incendiile de la gospodării. Și s-a mers în această etapă pe mediul rural, fiindcă la acolo există gospodării cu sobe, în primul rând, și pentru că sunt persoane care au acces la informație mai greu. Astfel de dispozitive nu sunt extrem de scumpe, sunt în jur de 100 de lei sau sub o 100 de lei, deci , nu este o sumă foarte  mare, dar neavând acces la informație și provenind din medii defavorizate, fiindcă am ales persoane singure, din zone unde nu există vecini și pot fi victime ale unor incendii’, a declarat Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Potrivit conducerii ISU, în județ în următoare perioadă va începe montarea detectoarelor, care va fi făcută atât separat, cât și împreună. Unele gospodării vor avea atât detectoare de fum, cât și pentru monoxid de carbon.

‘Aceste detectoare urmează să fie montate în cel mai scurt timp. Noi le-am primit săptămâna trecută, vineri, iar în maxim două săptămâni o să le montăm’, a declarat Adrian Tănase, șef ISU Olt.

‘Detectorul de fum sesizează fumul evacuat în cazul unui incendiu, și atunci va emite un semnal acustic , sonor. Detectorul de monoxid de carbon este detectorul care supraveghează monoxidul de carbon. Ele pot fi montate  separat, sau ambele. Colegii mei, acolo unde vor identifica persoane cu handicap, copii, bătrâni, persoane defavoriozate, vor monta atât detectoare de fum , cât și pentru monoxid de carbon. După instalarea detectoarelor de fum sau de monoxid de carbon, colegii noștri vor realiza și o informare a cetățenilor cu privire la modul de funcționare al dispozitivelor montate și comportamentul de urmat în cazul declanșării alarmei.’, a explicat Bogdan Ciobanu, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Olt.

Pentru a reduce numărul victimelor incendiilor din gospodării, ISU Olt propune continuarea campaniei.

‘ Noi ne gândeam că o astfel de campanie poate fi continuată cu o campanie prin care  să fie dotați cu mijloace de primă intervenție,  de genul  stingătoare . Detectoarele te avertizează să ieși, să îți salvezi viața, primul pas, dar următorul pas  este un mijloc de primă intervenție, chiar dacă nu este obligatoriu un stingător într-un apartament, într-o gospodărie, poate să salveze viața, bunurile. Poate pe viitor vom avea și o astfel de campanie’’, a subliniat Tănase

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în anul 2023, în România au avut loc peste 6600 de incendii la locuințe. În urma acestora au fost afectate 1.125 de persoane, dintre care 268 și-au pierdut viața.
Statistica la nivel județean arată că pe parcursul anului trecut s-au produs 944 de incendii, fiind afectate 341 de proprietăți individuale. În urma acestor evenimente, nouă persoane și-au pierdut viața.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here