În Olt a fost înregistrat al V-lea deces din cauza gripei și peste 1000 de cazuri de viroze, pneumoni și gripă sezonieră

0
764

Direcția de Sănătate Publică Olt anunță că săptamâna trecută au fost înregistrate 703 cazuri de infecții respiratorii acute cu 38 internări, 409 cazuri de pneumonii cu 42 internări și 7 cazuri de gripă. Totodată, a fost înregistrat și cel de al V-lea caz de deces din cauza gripei.

Potrivit aceleași surse, 6 pacenți cu gripă sunt de sex feminin și unul masculin iar vârsta lor este cuprinsă între 0 – 72 ani. “ Din cele 7 cazuri de gripă avem: 6 persoane de sex feminin + 1 persoana de sex masculin, 6 mediul urban + 1 mediul rural, pacienti cu varste cuprinse intre 0- 72 ani ( 0-1 an= 0 cazuri, 2- 4 ani =3 cazuri, 5- 14 ani= 0 cazuri, 15- 49 ani= 1 caz, 50- 64 ani= 2 cazuri, peste 65 ani= 1 caz ), care s-au prezentat in serviciile specializate ale S.J U. Slatina, Comp. de Primiri Urgente din cadrul S. M. Caracal, cu simptomatologie compatibila cu gripa; motiv pentru care li s-au recoltat cate un test pentru determinarea virusurilor gripale; cu rezultate pozitive pentru prezenta virusurilor gripale ( 4 probe confirmate pentru virusul gripal tip A prin teste rapide antigenice, 2 probe confirmate pentru virusul gripal tip B si 1 caz confirmat pentru virusul gripal tip A subtip H1). 4 cazuri internate iar 3 pacientii sunt izolati la domiciliu cu prescriptie medicala emisa de specialist’’, se arată în comunicatul emis de DSP Olt Totodată, în Olt, a mai fost înregistrat un alt caz de deces din cauza gripei. Conform datelor DSP, bărbatul de 71 de ani avea condiții medicale preexistente, nevaccinat anti- gripal. Acesta a fost confirmat cu virus gripal tip A nesubtipat ( prin metoda RT- PCR ). Acesta a murit pe 19 martie iar rezultatele de laborator au confirmat prezența infecției gripale pe 22 martie.

In ultimele șase luni, în județ, au fost înregistrate 234 de cazuri de gripă dintre care 71 cazuri confirmate prin metoda RT- PCR și 163 cazuri confirmate prin teste antigenice rapide. Medicii recomandă, pentru a limita transmiterea bolilor, evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave. Folosirea batistei de unica utilizare. Respectarea unui regim sanatos de viata – alimentatie bogata in legume si fructe. Evitarea consumului de alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor. Adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate. Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24-26 grade C). Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne/simptome compatibile cu gripa. Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compozitia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here