Legumicultorii cer ajutor. Uniunea Slavați Țăranul Român a trimis o scrisoare deschisă președintelui, Klaus Johannis, Guvernului, dar și partidelor politice

0
1779

Legumicultorii cer ajutor președintelui Klaus Iohannis, Guvernului dar și partidelor politice. Oamenii cer, într-o scrisoare deschisă, sprijin privind acordarea de ajutoare de stat către legumicultorii mici și medii în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon. Totodată, ei susțin că au suferit pierderi în cursul anului 2020 ca urmare a închiderii piețelor agro-alimentare, a piețelor en-gros, precum și din cauza măsurilor dispuse în sectorul HORECA. În plus în anul 2020 au fost și îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă și cu toate acestea s-au realizat producții dar care nu au putut fi comercializate, consecință fiind aruncarea produselor.

Ion Păunel, reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul Român, susține că această situație a fost creată și din cauza promisiunilor neonorate de Ministerul Agriculturii.

“În anul 2021 deși am avut promisiuni privind continuarea programului tomata și altor programe începute anterior, acestea sau materializat într-un târziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Vă solicităm să observați că sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte puțin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul creșterii animalelor, diferențele fiind semnificative cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători dar și a formelor asociative.

În acest context, este evident că ajutoarele de stat sau acordat într-un mod cu totul discreționar, fără o consultare reală și fără o viziune pe termen scurt și mediu. Formelor asociative , respectiv cooperativelor dar și altor entități care se află în lanțul comercial nu li sa acordat nici un fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați, singura măsură luată fiind redeschiderea piețelor agro-alimentare în exterior . Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extra comunitar dar și din spațiul comunitar în detrimentul producției autohtone.

Dezinteresul față de sectorul legumicol este evident din partea autorităților cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Momentan însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” între Senat și Camera Deputaților, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol”, a declarat Păunel.

În scrisoarea deschisă se subliniază faptul că sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici și medii se află la limita de subzistență datorită unei lipse a politicilor pe termen scurt și mediu, unei lipse de viziune în ceea ce privește încurajarea asocierii prim măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază, solicităm măsuri concrete și urgente.

Potrivit aceleași surse, se dorește înființarea unui compartiment de horticultură în cadrul MADR, reglementarea în sectorul legume-fructe și actualizarea legislației acestui sector conform necesităților actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc), acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă, acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri și organizații de producători de până la 300.000 euro, conform derogărilor Comisiei Europene în contextul pandemiei COVID19 și a amendamentelor aduse Regulamentului.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!