Lupta dintre producătorii autohtoni și ‘samsari’ continuă și în timpul pandemiei

0
696


Iarna ce s-a întors cu temperaturi de ianuarie și criza creată de pandemie îi pune pe legumicultori într-o situație deosevit de grea. Aceștia se văd încă o dată, singuri în fața greutăților. Fermierii susțin că pentru ei Guvernul nu a luat nicio măsură de sprijin.
În situația în care viața românilor este pusă în pericol de virusul COVID 19, iar economia este la un pas de prăbușire, se pare că nici agricultura nu este în siguranță.
Pe fermieri, guvernanţii i-ar fi uitat cu desăvârşire, pentru că în planul de măsuri nu se regăseşte niciuna de natură să asigure populaţiei legume şi fructe, produse autohtone, măsură care ar însemna o mână întinsă producătorilor. E vorba de fermele mici, ale căror produse nici măcar acum, în condiţiile restricţiilor de circulaţie impuse şi în situaţia în care se închid pieţe şi depozite en-gros, nu-şi găsesc locul pe rafturile supermarketurilor.
„Este de neînţeles de ce Ministerul Agriculturii şi Guvernul României nu şi-au dat interesul să găsească măsuri prin care legumele şi fructele produse autohtone să ajungă în magazinele de cartier şi/sau în supermarketuri ori hipermarketuri. Totodată nu s-au avut în vedere producătorii agricoli şi crescătorii de animale care în mare parte au PFA-uri, II sau IF-uri şi care nu sunt protejaţi sub nici o formă de prevederile legale adoptate, deşi aceştia sunt contributori la bugetul de stat şi la bugetele de asigurări sociale conform dispoziţiilor legale. De asemenea, nu s-au avut în vedere zilierii, care, ca urmare a restrângerii activităţii, nu beneficiază de nici o prevedere legală. OUG-ul adoptat se referă la persoanele cu contracte individuale de muncă, ori zilierii sunt pe lege specială, nefiind asimilaţi de Ordonanţa de Urgenţă“, se arată în comunicatul emis de Sindicatul producătorilor Agricoli Olt, structură afiliată Federaţiei Naţionale a Lucrătorilor.
Producătorii autohtoni cer guvernanților să ia măsuri care să le asigure prezența produselor lor pe rafturile marilor magazine.

„Cerem de urgenţă Guvernului României şi Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele şi fructele produse autohton să ajungă în magazine, totodată să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra preţurilor de comercializare a legumelor şi fructelor, deoarece în momentul de faţă în pieţe şi magazine preţurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deşi producătorii agricoli vând la preţuri foarte mici. Practic sunt încurajaţi ”samsarii” de produse care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziţiona produse agricole la preţuri derizorii şi de a le comercializa la preţuri triple sau mai mari. Dacă nu se vor lua de urgenţă măsuri pentru producătorii agricoli aceştia vor fi decapitalizaţi, nu vor mai fi în măsură să producă, facilitând astfel importurile care oricum au crescut de la an la an, acest lucru fiind vizibil în balanţa de deficit comercial a României“, se arată în același comunicat.
Totodată, fermierii cer Ministerului Agriculturii să propună Guvernului României să scutească de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat pe producătorii agricoli individuali, dar şi PFA-uri, II-uri şi IF-uri care fac dovada comercializării produselor prin forme asociative. Ar mai avea nevoie, recunosc aceştia, şi de măsuri de colectare şi distribuţie a produselor agricole, fără sprijin în această perioadă riscând să îngroaşe rândul unei categorii atât de blamate – asistaţii social.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here