Un legumicultor din Vădăstrița va fi prezent la „Târgul de lăsatu’ secului” de la Ministerul Agriculturii

0
1328

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui, săptămâna aceasta, în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Și Oltul va avea reprezentanți la târgul din curtea MADR. Un legumicultor din Vădăstrița va fi prezent în capitală cu produse tradiționale.

‘Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.’, anunță reprezentanții MADR.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

„Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii și fermierii români care depun eforturi pentru a depăși cu bine provocările din această perioadă și a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii românești stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale și în mâinile harnice ale fermierilor și procesatorilor noștri! Fermierii și producătorii români sunt recunoscuți pentru priceperea, puterea de muncă și tradiția de a produce alimente gustoase, sănătoase și de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru față de munca lor, cumpărând din România și să mâncăm românește!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionuț BARBU.

Creșterea consumului de produse românești este o prioritate pentru MADR și se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare românești și prin valorificarea tradițiilor gastronomice și culinare autohtone, precum și a obiceiurilor și meșteșugurilor locale. Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producători și artizani locali din regiunea de nord vest și centru a României.

La acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată și Telemeaua de Sibiu, două produse  recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenți meșteri artizani care vor expune costume populare și păpuși artizanale îmbrăcate în port tradițional românesc, dar și producători de cosmetice bio, lavandă și produse din lavandă, cât și decorațiuni de sezon.

Târgul de lăsatu” secului va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here