Tehnologia pune în valoare patrimoniul local: copiii din CODE Kids filmează cu drone celebra culă Izvoranu-Geblescu

0
328

„Școala de piloți de drone CODE Kids” ajunge la Brabova. Copii din 5 cluburi de programare și robotică gratuite derulate în bibliotecile rurale din sudul României au organizat o filmare-eveniment la cula Izvoranu-Geblescu, pilotându-și simultan dronele pentru a surprinde cât mai bine obiectivul istoric. Copiii selectați reprezintă cluburile CODE Kids din Crâmpoia în județul Olt, Jupânești și Vladimir în județul Gorj, Topoloveni și Rucăr în județul Argeș. Aceștia și-au pus în practică abilitățile dobândite în cadrul unui curs intensiv de pilotare de drone, „Școala de piloți de drone CODE Kids”, urmând ca rezultatul eforturilor lor – un videoclip de prezentare a celebrei cule din Brabova – să fie oferit primăriei pentru a fi folosit în promovarea turistică a zonei.
Cula Izvoranu-Geblescu face parte și din proiectul „Cule în lumină”, lansat de CEZ în 2019, cu scopul de a face cunoscute aceste construcții emblematice din istoria Olteniei.
În 6 ani de activitate, CODE Kids a devenit cea mai mare mișcare națională de coding și STEM, cu peste 4600 de copii din 33 de județe care au beneficiat de cursuri de programare gratuite organizate în biblioteci publice. Programul dezvoltat de Fundația Progress propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic, în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională la matematică.
Fie că este vorba de imprimantele 3D oferite de CEZ în 2021, de cele 10 drone donate pentru înființarea “Școlii de piloți de drone” sau de atelierele susținute de voluntarii CEZ, toate eforturile sunt direcționate spre același scop: sprijinul și formarea copiilor din mediul rural.


“În cei 4 ani de colaborare am observat cum atât proiectul CODE Kids, cât și copiii care fac parte din el s-au dezvoltat sub ochii noștri. Pe lângă coding, proiectul include acum și module de utilizare a imprimantelor 3D și pilotare a dronelor, o tehnologie indispensabilă pentru viitor, în multe ramuri ale industriei, dar mai ales în industria energiei. Ne bucură să vedem cum copiii fructifică la maximum fiecare oportunitate de învățare pe care o primesc și demonstrează de la an la an că reprezintă generația care decodează viitorul.” – Cornelia Szabo, Director Executiv CEZ Vânzare.
CODE Kids este proiectul flagship al Fundației Progress, premiat în 2022 la Bruxelles la competiția Emerging Europe Awards cu premiul cel mare la categoria Future-proof Education.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here