Medicul Sorin Brătoi: ”Presiunea asupra sistemului sanitar este una uriașă”

0
1163
În ultimii ani, în Olt, Consiliul Județean a făcut mai multe investiții în infrastructura medicală. În spitalele aflate sub administrația CJ Olt au fost implementate proiecte ce au dus la dezvoltarea, modernizarea și refacerea clădirilor, dar și dotarea cu aparatură medicală.
Unul dintre spitalele care se înscriu pe lista investițiilor majore din acest domeniu este unitatea medicală de la Schitu. Aici, numai în ultimii patru ani, au fost demarate investiții atât pentru modernizarea și extinderea spitalului, dar și pentru a îmbunătăți actul medical și confortul pacienților. Cel mai important proiect este acela de extindere a spitalului. Se construiește o nouă clădire în care vor funcționa două noi secții medicale: una pentru bătrânii cu problemele psihice, iar cealaltă, pentru tratarea persoanelor dependente de alcool și droguri.
Proiectul are ca termen de execuție trei ani. Valoarea se ridică la 44 de miliarde de lei vechi, sumă ce va fi alocată etapizat în următorii ani de Consiliul Județean Olt. În perioada pandemiei, managerul Sorin Brătoi, a gestionat și situații critice.
“Ca manager de spital, m-am confruntat mereu cu noi provocări și cu situații în fața cărora trebuie să cântărești rapid și să iei decizii corecte, atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din punct de vedere a siguranței sanitare a pacienților internați. În acest moment, presiunea asupra sistemului sanitar este una uriașă, iar eu, ca medic, cu rol de coordonare a activității Spitalului de Psihiatrie Schitu-Greci (…) salut sprijinul acordat de către ordonatorul principal de credite, Consiliul Județean Olt, personal de către Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, care a răspuns prompt tuturor solicitărilor spitalului nostru, născute din nevoia de a gestiona această criză sanitară provocată de virusul SARS-Cov-2”, a declarat Sorin Brătoi, manager Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci.
Totodată, Sorin Brătoi, candidat PSD Olt pentru Senat susține că în Programul de guvernare social-democrații propun pentru Sănătate o serie de măsuri coerente, de impact, care să scoată rapid sistemul sanitar românesc din starea de colaps și haos generalizat în care se află acum.
Potrivit medicului, în Programul de guvernare propus de PSD, sistemul de sănătate va beneficia de o alocare suplimentară a minim 0,5% din PIB, în fiecare an, până în 2024. Totodată, buget total destinat Sănătății 2021-2024 este de 59,2 miliarde de euro dintre care 53,94 miliarde de euro – contribuție națională, 4,77 miliarde de euro – fonduri europene și 0,5 miliarde de euro – împrumut BIRD. De asemenea, este prevăzută și asigurarea rezilienței Sistemului de Sănătate în timpul pandemiei.
“ Programul pe termen scurt implică evitarea colapsului financiar și profesional din sănătate, asigurarea funcționalității și profesionalizării depline a sistemului de sănătate publică implicat în gestionarea pandemiei SARS CoV-2, asigurarea asistenței medicale, inclusiv ATI, pentru persoanele infectate cu SARS CoV-2, dar și pentru pacienții cu alte patologii, asigurarea stocurilor de echipamente de protecție, teste de diagnostic, medicamente, materiale sanitare și reactivi și asigurarea unei asistențe medicale spitalicești accesibile și de bună calitate”, a conchis Brătoi.
Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here