Ia oltenească expusă și pe Youtube

0
1647

De ziua iei, Muzeul Județean își deschide porțile, atât fizic, cât și virtual, pentru vizitatorii ce vor să admire tradițiile populare.
Astăzi, muzeul devine activ și pe Youtube.
“ Lansăm canalul de Youtube unde vom posta filmulețe și videoclipuri cu activitățile și proiectele din cadrul muzeului. Astăzi vom avea un clip cu costumele populare din cadrul expoziției dedicate iei ”, a spus Claudia Balaș, muzeograf .
Pentru a respecta măsurile impuse în contextul pandemic, pentru expoziția de astăzi s-a luat decizia de a nu se face un vernisaj.
“De Ziua iei vom avea o expoziție în care vom prezenta 10 manechine cu costume femeiești de sărbătoare din zona de nord a Oltului și Romanați. Nu vom face un vernisaj pentru anu se crea aglomerație, și în felul acesta respectăm măsurile de distanțare fizică ”, a completat muzeograful.
Pandemia nu a anulat toate evenimentele culturale. La Cezieni va avea loc și anul acesta sărbătoarea iei, doar că cea de a XXXVI-a ediție va fi cu totul schimbată. Vom putea să admirăm minunatele cusături și macatele din lada de zestre, dar nu ne vom mai putea prinde în horă.
“Concursul iilor va avea loc, dar nu se va mai ține hora satului și spectacolul. Pe strada principală fiecare localnic va expune la poartă atât iile noi, cât și cele vechi, iar juriul va trece si le va evalua”, a spus Balaș.
La 7 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumain” a lansat ideea organizării unei zile speciale în care să fie celebrată iia românească pe întreg mapamondul. S-a ales ziua de 24 iunie, zi în care sunt sărbătorite Sânzienele, despre care se crede că erau îmbrăcate în ii. Acum, în anul de graţie 2019, pe 24 iunie, s-a sărbătorit pentru a VII-a oară „Ziua universală a iiei româneşti”, în peste 50 de ţări şi în peste 100 de oraşe de pe toate continentele lumii. De la Washington, Los Angeles, New York, la Paris, Londra, Amsterdam, Milano, de la Sidney şi Tokio la Bucureşti, Cernăuţi, Chişinău, de la Hobiţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş la Cezieni şi la Iaşi, pe tot cuprinsul românesc şi în toate comunităţile româneşti de pe întreg mapamondul, în ziua de 24 iunie, pe ia tradiţională şi autentică s-a văzut sufletul românesc şi aspiraţiile lui spre frumuseţe, puritate şi iubire. Iia a învins. În prezent, este purtată nu numai de femeile românce, de toate vârstele, dar şi de vedete internaţionale. Iia, piesa de graţie şi cea mai reprezentativă a portului nostru popular, a devenit un mod de gândire şi simţire românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here