Problemele pomicultorilor nu s-au încheiat odată cu iarna

0
1253

Temperaturile scăzute și zăpada ce a căzut săptămânile trecute au afectat serios pomii fructiferi.
În Olt, cei mai mulți pomicultori sunt în Iancu Jianu, iar faptul că aceștia au păzit noapte de noapte livezile, nu i-a scutit de pagube atunci când a căzut și ultima zăpadă.
Pierderile nu au fost evaluate în totalitate la această dată, dar acestea există.
„Nu am evaluat în totalitate. Mai așteptăm să vedem ce s-a salvat. Dar pot spune că partea de sus a coroanei este compromisă, ceea ce înseamnă o pierdere de 30-40%” , a spus primarul din Iancu Jianu, Paulică Munteanu, care de altfel deține și o livadă de pruni ecologici pe o suprafață de 70 de hectare.
În acest moment la Direcția Agricolă nu au fost raportate pagube în urma înghețului.
” La această dată nu avem raportate pagube de către pomicultori. Ori acestea nu sunt, ori nu au fost finalizate evaluările”, a spus directorul adjunct DAJ Olt, Ion Anuța.
De cealaltă parte, pomicultorii susțin că de fapt nu mai sunt interesați să facă aceste raportări, atâta timp cât nu au primit niciodată ajutor din partea ministerului.
„Am făcut o raportare decât la nivel de Primărie. S-a întocmit o comisie și au fost evaluate livezile, dacă o să ni le ceară cei de la DAJ o să le dam. Dar cert este că nu am primit niciodată ajutor de la minister. În mod cert, vă spun, că din 2004 am avut pagube mari și niciodată nu am primit ajutor”, a completat edilul din Iancu Jianu.
Oamenii spun că pericolul nu a trecut. Acestora le este frică de grindină, iar aceasta a produs an de an pagube foarte mari. De frica vijeliilor, oamenii au redus coroana pomilor la minim, fiindcă în anii trecuți crengile copacilor au fost rupte.
Totodată o problemă, anul acesta, va fi seceta. Pomicultorilor le este frică că ce nu a distrus înghețul, va termina seceta. „Anul acesta vom avea probleme cu seceta. Este imposibil să uzi o livadă, nu este ca în legumicultură. Avem culturi noi înființate de nuci, aceștia au nevoie de multă apă. Avem 70 de hectare de nuci, o livadă nouă”, a spus Munteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here