De astazi se depun documentele pentru somajul tehnic

0
592

Incepand de astazi pot fi depuse cererile pentru somajul tehnic. Sunt două mari categorii de beneficiari: pentru cei cu contracte individuale de muncă – angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile județene teritoriale, iar pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, documentele se depun individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii.


Documentele necesare pentru acordarea şomajului tehnic pot fi descărcate de pe site-ul www.anofm.ro, si vor fi completate de angajator/reprezentantul legal, urmand a fi transmise la Agentia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Judeţeană/Municipală din raza căreia are angajatorul sediul social, la adresa de e-mail dedicată acestei măsuri „judet@anofm.gov.ro” .


Lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, va fi transmisă atât în format pdf, cât şi editabil. Astfel, pot fi depuse online documentele pentru salariatii incadrati prin contracte individuale de munca. Documentele care pot fi depuse incepand de astazi sunt: cerere, declaratie pe propria raspundere, precum si lista cu angajatii inregistrati in somaj tehnic. Salariatii incadrati prin contract individual de munca vor primi 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.
ANOFM urmeaza sa faca platile catre angajatori in maximum 15 zile de la primirea documentelor. Tot incepand de astazi se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19: PFA – uri, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, profesii liberale, sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii, persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe, precum scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici.
Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19. Documentele necesare sunt cerere, declaratie pe proprie raspundere, alte acte care pot ajuta la solutionarea solicitarii, cum ar fi extras de cont.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here