Piața online. Micii producători s-au adaptat și își vând legumele pe Facebook

0
1454

Pandemia le-a blocat vânzările, dar cu toate acestea micii producător agricoli s-au adaptat.


Aceștia au mutat tarabele din piețe în mediul online.
Gina se ocupă cu grădinăritul de mai bine de 28 de ani. Din ceea ce produce în propria grădină vinde în Piața Zahana din Slatina. Odată cu pandemia, copiii ei și-au făcut griji pentru sănătatea ei, astfel că, i-au făcut o pagină de socializare unde poate să își vândă legumele.
Pagina ‘Lădița cu legume proaspete’ a devenit virală începând de la finalul lunii martie.
„Copiii și-au făcut griji să nu iau virusul, așa că mi-au făcut pagina. Am comenzi cam 3-4 lădițe pe zi. A fost și o perioadă în care nu am mai avut legume”, a spus pentru PTV Oltenia Gina, un legumicultor din Curtișoara.
Pentru moment, comenzile se fac doar în Slatina și Curtișoara. O lădiță conține 30 de fire de ceapa verde, 30 de ridichii de lună, 20 de fire de usturoi verde, 5 salate, 3 legaturi de lobodă, 3legături de măcris, 3legături de pătrunjel. Valoarea lor este de 50 de lei iar livrarea este gratuită.
„Este mai bine în mediul online. Nu mai este zăpăceala din piață. Oricum vindem cam aceași cantitate. Dacă e să meargă mai bine așa, ne gândim să rămânem doar online” , a completat fermierul.
Genul acesta de afacere s-a răspândit repede printre fermieri.
De trei zile și Loredana Marinel a deschis o astfel de pagină, ‘Lădița cu legume’.
„Nu aveam cum să vindem legumele. Ideea mi-a venit după ce o prietenă a facut o astfel de pagină și după ce am văzut pe Facebook mai multe mămici care întrebau despre producători care livrează legume proaspete acasă. Nu am avut vânzări, dar mai așteptăm. Oricum în piață era un risc. Și dacă se țin deschise piețele clienții sunt foarte puțini”, a spus Loredana Marinel.
Lădița cu legume costă tot 50 de lei și conține legume de sezon, 28 fire de ceapa verde,18 fire de usturoi verde , 20 de ridichii , 5 salate , 3 legături de mărar, 2 legături de pătrunjel ,1 legătura de leuștean.
Pentru ca legumicultorii să poată să își vândă produsele au fost create și platforme pe rețelele de socializare. Acestea sunt pentru micii fermieri care nu pot ajunge în supermarketuri.
O astfel de pagină este APROZAR ONLINE CORABIA unde găsim mai mulți legumicultori gata să vă aducă acasă cele mai bune și proaspete legume.
„Această pagină vine in sprijinul producătorilor locali din zona orașului Corabia, este o inițiativă care vine în sprijinul fermierilor care au produse și le pot comercializa sau livra în condiții igienico-sanitare. Aici puteti sa postati oferta dumneavoastra insotita de un numar de telefon sau de o adresa unde puteti fi gasiti de catre cumparatorii. Puteti face si livrari la domiciliu atunci cand veti fi solicitati.
Dacă ești sau cunoști un producător local de legume,fructe, zarzavaturi (sau alte produse alimentare ambalate) care nu are unde să își vândă produsele, acest mesaj este pentru tine.
Este momentul sa ne unim forțele. Sa ne întrebăm, fiecare dintre noi: ce am eu de oferit în aceasta situație? Cum pot să îmi ajut comunitatea? Sunt vremurile în care ne întoarcem către comunitate, cu solidaritate, pentru sprijin.Cu toții avem nevoie ca producătorii locali să treacă cu bine peste această perioadă. Ne dorim să avem mereu acces la fructe si legume proaspete, romanești. Asteptam sa postati ofertele dumneavoastra pe aceasta pagina dar si cererile celor care doresc sa cumpere”, au anunțat administratorii paginii.
Pe această pagină deja vând legume peste 10 fermieri din zonă.
Pentru marii producători agricoli Ministerul Agriculturii a făcut o platformă online ce face legătura între aceștia si reprezentanții supermarketurilor.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.