Florin Barbu este prezent astăzi la Consiliul Agricultură și Pescuit

0
646

Astăzi, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, participă la Consiliul Agricultură și Pescuit, ce va avea loc la Bruxelles.

Potrivit reprezentanților MADR, printre punctele de pe ordinea de zi se vor regăsi programul de lucru al președinției belgiene pentru semestrul în curs în domeniul agriculturii și pescuitului.

Totodată, pe baza informațiilor oferite de Comisie, miniștrii vor dezbate aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii, iar Consiliul va organiza o dezbatere publică pe tema dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Europa, lansat de Comisie.

România va solicita din nou punctul de vedere al Comisiei referitor la derogările de la standardele de mediu ce vizează rotația culturilor (GAEC 7), precum și condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată, respectiv pârloagă (GAEC 8), în secțiunea dedicată capitolelor Comerț și Dialog Strategic.

”Consider că decizia de derogare de la regulile GAEC 7 și GAEC 8 trebuie să fie luată în mod responsabil, având în vedere impactul asupra securității alimentare, a veniturilor fermierilor, a practicilor agricole uzuale și protecției mediului. Este obligatoriu pentru Comisie să ia în considerare atât nevoile imediate, cât și consecințele pe termen lung asupra agriculturii și mediului”, a declarat Florin BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Conform aceleași surse,  România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din 25 iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre (Polonia, Franța, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria și Cehia) au susținut necesitatea aplicării acestora. Ministrul Florin Barbu a declarat că România ia în calcul protejarea fermierilor români și în anul 2024, prin norme de reglementare interne, așa cum au fost prevăzute de către Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC.

De altfel, la fiecare reuniune a Consiliului AGRIFISH ministrul a susținut aceste derogări, iar în iulie și decembrie au fost incluse ca inițiative din partea României în secțiunea Diverse (AOB).

Încă de la finalul lunii august 2023, Ministrul Barbu a transmis DGAGRI o analiză de impact privind necesitatea prelungirii derogărilor și pentru anul 2024, având în vedere nevoia de predictibilitate a fermierilor, în contextul dificil în care aceștia își desfășoară activitatea, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a fenomenelor meteo extreme și a inflației care a generat majorări greu de suportat ale prețurilor la inputuri.

Redactor : Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here