Campania de recoltare a plantelor medicinale din judeţul Olt este în curs de desfășurare.
Direcţia Silvică (DS) Olt onorează, în această perioadă, contractele cu patru firme din ţară ce prelucrează plante medicinale. Astfel, 7 tone de plante medicinale uscate, cum ar fi floare de soc, păducel şi tei, vor ajunge la societăţile ce au ca profil comercializarea plantelor cu efecte terapeutice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Silvice Olt, George Vâle, pentru anul 2023 , instituția are un program la plante medicinale de 8100 de kilograme în stare uscată astfel : soc -500 kg, tei-100 kg, sunătoare-1000 kg, salcâm -1000 kg, urzică – 2000 kg, păducel – 2000 kg și coada șoricelului -1500 de kg.
Profitul obţinut de Direcţia Silvică Olt, în această campanie, este unul colosal. Preţul unui kilogram de flori de tei a fost de 40 de lei. În această campanie de recoltare sunt implicați toţi pădurarii ocoalelor silvice din Olt
‘Prețurile de vânzare diferă în funcție de sortiment, plecând de la 5,5 lei /kg pentru urzică și ajung până la 40,5 lei pe kg în cazul teiului.
Plantele medicinale sunt culese de către personalul silvic de pe întreaga suprafață a județului nostru, iar acestea sunt utilizate în special în industria alimentară și farmaceutică. Livrările se fac de la sediile celor șase Ocoale Silvice din Balș, Caracal, Corabia, Slatina, Drăgănești-Olt și Vulturești către cei patru operatori economici care au adjudecat întreaga cantitate de plante medicinale pe care Direcția Silvică a scos-o la licitație anul acesta. Până la ora actuală au fost livrate 9.100 kg de soc, salcâm , păducel , sunătoare, urzică, coada șoricelului și tei. Valoare totală a contractelor de vanzara este de 100.000 de lei’, a completat Vâle.
Redactor: Georgeta Trușcă