Oltul a primit prima tranșă de vaccin antigripal

0
830

Primele 20.607 de doze de vaccin antigripal au intrat ieri în depozitul DSP Olt. Perioada de supraveghere a afecțiunilor respiratorii pentru sezonul rece 2022/ 2023 va debuta din 03 octombrie .

Totodată, DSP Olt anunță că au fost catagrafiate 34.991 persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal.

Din achiziția Ministerului Sănătății ne-a fost repartizată o prima tranșă de vaccin gripal sezonier, pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc în sezonul rece 2022/ 2023. Astăzi, 20 septembrie 2022, în Depozitul Antiepidemic al D.S.P. Olt au intrat 20.607 doze de vaccin gripal, respectiv produsul biologic INFLUVAC TETRA ( monodoză)” , se arată în comunicatul emis de DSP Olt.

Ministerul Sănătății a contractat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la care se adaugă un million de doze rămase nefolosite de anul trecut.

Grupele populaționale considerate de risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2022-2023

1.Persoane cu vârsta cuprinsă ântre 6 luni – 64 ani in evidenâa cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane;

2. copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravide;

4. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin in contact respirator cu pacienții sau asistații;

5. Persoane, adulți și copii, rezidente in instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt;

6. Toate persoanele cu vârsta 65 de ani.

Potrivit DSP Olt, începând de astăzi, 21.09.2022, toți coordonatorii unităților sanitare cu paturi, cabinetelor de medicina de familie, M.A.I., S.R.I., M.A.PN. se pot prezenta la Depozitul Antiepidemic al D.S.P. Olt, pentru ridicarea primei tranșe de vaccin gripal.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomanda: “evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave. Folosirea batistei de unică utilizare, Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea in contact cu persoane bolnave. Respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe; Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate. Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie in cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa. Cea mai eficientă metodă de prevenire a imbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.”

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here