Primele roșii oltenești au ajuns pe piață. Legumicultor: Prețul la tarabă este dictat de lăcomia comerciantului

0
5159

Primele roșii oltenești sunt deja la tarabe în piață. Prețurile noilor tomate sunt mult mai mari decât anul trecut. Primele roșii apărute pe piață în acest an sunt cele obținute în serele din Scărișoara, ale fermierului Gheorghiță Domnicu. Livrările au început, iar prețurile noilor tomate sunt pe măsura timpurietății lor.

Legumicultorul este primul din județ care deja a reușit să obțină roșii. Acesta va merge cu primele tomate crescute în sol oltenesc pe tarabele din piețe, săptămâna aceasta. Ele sunt produse în solariile încălzite, iar din cauza cheltuielilor mari, prețul va fi unul piperat. “Față de anul trecut prețul va crește cu 30-40%, poate și cu 50%. Au fost perioade când trebuia să fie căldură și era frig. Costurile au crescut foarte mult. Poate era mai bine dacă era frig atunci și cald acum. De exemplu, astăzi a fost brumă, folia a fost înghețată pe solar. Am băgat foc azi-noapte. Am inceput cu focul de pe 29 noiembrie. Chiar dacă iarna a fost blândă, ziua a fost cald, dar noaptea a fost frig. Prețurile la imputuri au crescut foarte mult”, a spus Gheorghiță Domnicu.

Legumicultorul spune că prețul pieței nu este dictat de fermieri ci de comercianți. Cei mai mulți nu au timp să stea in piață, ci vând angro. De la ei pleacă un kilogram de roșii cu 10-12 lei, iar pe tarabă poate ajunge și la 20-25 de lei.

“Astea primele le dăm cu 10-12 lei pe kilogram. Sub 15 lei nu putem sa vindem fiindcă nu ar mai fi nici o afacere. Dar acum depinde si după cumpărător. Eu dau la intermediar, nu am timp să stau la piață. Anul trecut, in primele zile s-au vândut cu 22-23 de lei pe kilogram, apoi cu 18-20 de lei”, a completat legumicultorul.

In maxim două săptămâni vor ieși pe piață cu roșii, alți doi legumicultori. Unul din Obârșia, altul din Pleșoiu. “În maxim două săptămâni sunt gata. Creștere la preț nu stiu dacă va fi, totul este in funcție de puterea de cumpărare. Sper să fie măcar ca anul trecut, când am vândut cu 15-20 de lei pe kilogram. Prețul este la oră. Poți să pierzi și 5 lei pe kilogram pe zi. Dacă nu ai vândut dimineața, până seara este alt preț. Este foarte riscant. Prețul la tarabă este dictat de comerciant, nu de noi. Depinde de lăcomia comerciantului. E posibil să pună și un preț dublu. Producătorul nu e de vină”, a spus Petrică Idita, legumicultor din Pleșoiu. Mai mult, fermierii au menționat ca prețul ridicat al tomatelor româneşti reflectă scumpirile înregistrate în ultima vreme la combustibilul pentru utilaje şi, mai ales, cu sursa pentru încălzirea solariilor.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here