Chesnoiu către Producătorii de porumb: „Sunt esențiale participarea organizațiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles și schimbul de informații”

0
26125

Zilele acestea, ministrul Adrian Chesnoiu a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România condusă de președintele Nicolae Sitaru.

Discuțiile au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Național Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații. În urma desfășurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele și provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanții APPR au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creșterea suprafeței minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor. Totodată, în cadrul discuțiilor, ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenții orientate spre stimularea pieței, bazate pe obiectivele strategice din PAC.

În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcția cheltuirii acestor fonduri. ”Consider că una dintre prioritățile acestui mandat este reprezentată de capitolul eco-scheme, ținând cont de faptul că ele reprezintă 25% din bugetul anual alocat plăților directe, respectiv circa 475 de milioane euro pe an. Deși voluntare pentru fermieri, aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre și ar fi păcat ca acești bani să nu fie cheltuiți în sectorul agricol din România. Ne propunem elaborarea unor eco-scheme facile care să fie aplicabile fermierilor români, dar care să și corespundă ambițiilor crescute de mediu stabilite de Comisia Europeană”, a afirmat ministrul Adrian CHESNOIU.

Participanții la întâlnirea cu ministrul Agriculturii au adus în discuție problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit. În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcția cheltuirii acestor fonduri. „În opinia mea, sunt esențiale participarea organizațiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles și schimbul de informații între actorii implicați. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificul fiecărui stat membru, iar ambițiile asumate trebuie să vină în sprijinul fermierilor pentru a nu îi împovăra suplimentar”, a precizat ministrul Agriculturi.

De asemenea, fermierii au solicitat acordarea în cel mai scurt timp a autorizarii de urgență a tratamentului semințelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022. Acest lucru a fost susținut și de minstrul MADR care o consideră o prioritate în vederea conservării potențialului de producție al României.

Redactor : Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here