Ploile au adus și probleme în câmp

0
1969

În urma verificării stării de vegetație a culturilor agricole la nivelul județului de către specialiștii DAJ Olt, în acest an 2020, condițiile de vegetație și fazele de dezvoltare din majoritatea zonelor agricole sunt într-un decalaj vegetativ față de perioada calendaristică.


Lipsa precipitațiilor din cursul lunilor ianuarie și februarie, în zonele de sud-est, precum și insuficiența apei din sol și a ninsorilor reduse în întreaga țară, au generat o stare de vegetație ”latentă” a tuturor culturilor de cereale și rapiță, însămânțate în toamnă. Ploile din ultima perioadă au fost mană cerească pentru culturi pe de o parte, iar pe de altă parte a generat și dezvoltarea buruienilor.
Specialiștii DAJ trag un semnal de alarmă către fermieri, pentru a interveni în teren. Există riscul ca unele culturi să fie oprite din dezvoltare de aceste buruieni, iar mai târziu terenul să nu mai poată fi cultivat.
„După ploile căzute în ultima perioadă important este ca fermierii să facă vizite cât mai dese în teren, urmărind cât mai atent culturile, că după ploaie pot apărea probleme. Odată cu creșterea umidității pe un fond de masă foliară bogată, cresc și condițiile pentru dezvoltarea agenților patogeni. De asemenea, regimul hidro-termic din aer și sol, favorabil, va imprima ritmuri, în general, normale de creștere și dezvoltarea a culturilor de câmp, dar, atenție, și a buruienilor. De aceea controlul eficient al buruienilor este foarte important”, a declarat pentru Ptv Oltenia, Ion Anuța, directorul adjunct al DAJ Olt.
O atenție deosebită, în această perioadă trebuie să o aibă și viticultorii.
„Iarna aceasta a fost una blândă, fără înghețuri, ceea ce a permis ca principalii patogeni ai viței de vie, mana și făinarea, să reziste sub diverse forme caracteristice în resturile vegetale sau pe plante în camp. Considerăm că sunt îndepliniți trei factori pentru infecții primare cu mană la vița e vie, și anume:, precipitațiile, dimensiunea lăstarului și temperatura aerului. Din acest motiv, tragem un semnal de alarmă pentru focusarea în monitorizarea temeinică a plantațiilor, în depistarea simptomelor de pe aparatul vegetativ” a completat Anuța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here