Fermierii trec în online cu ajutorul MADR

0
850

Nu doar domeniul afacerilor este afectat de pandemie, şi agricultura trece prin momente de cumpănă. Coronavirusul le ia pâinea de la gură, spun agricultorii. Cu toţii se gândesc cu groază la soarta recoltelor.

Au cultivat mult, dar vând foarte puţin.
În ultimele săptămâni fermierii au cerut ajutor din partea Ministerului, ba mai mult au fost și voci care au cerut demisia ministrului.
Pentru problemele fermierilor care se văd nevoiți să își distrugă recoltele fiindcă nu au unde să le comercializeze, a fost creată o platformă ce face legătura între marile lanțuri de magazine și fermierii.
Reprezentanții legumicutorilor spun că este o soluție bună și că deja au început să se organizeze pentru a crea o baza de date cu toți producătorii agricoli care pot să distribuie legume.
„Noi credem ca este o inițiativă bună a ministrului pentru ca prin această platformă se oferă garanții atât pentru productor, cât și pentru vânzători. Se vine în sprijinul fermierilor, deoarece se facilitează intrarea acestora cu produse în hipermarketuri. Este o soluție bună pentru că acum vânzările au scăzut foarte mult. Deși piețele sunt deschise, cumpărătorii nu mai vin, preferă să cumpere din magzinele din apropierea caselor. Prin această platformă creată de Minister s-a cerut administratorilor de piețe, prefecților și primarilor date despre producătorii pentru a crea o bază de date”, a declarat Ion Păunel, liderul SPA Olt.
Din păcate, nu fermierii sunt la fel de optimiști. Mulți cred că ar fi fost mult mai bine dacă se revenea la unele proiecte demarcate de Petre Daea, fostul ministrul al Agriculrturii.
„În loc să activeze ( tot ei au blocat-o în noiembrie când au venit la guvernare ) Casa de Comerț Unirea, care mai are buget de aproximativ 18 milioane de euro disponibili în cont, să închirieze în regim de urgență acele depozite pe care oricum aveau de gând să le închirieze încă din toamna anului trecut, să conecteze cooperativele legumicole , apicole, ale crescătorilor de animale și din zona montană la acele depozite, să cumpere produsele de la cooperative și ulterior să distribuie aceste produse românești către rețelele de supermarket, magazine, ei, inventează apa caldă!”, a postat pe pagina sa de socializare, Florin Ciobanu, președinte ATF Olt.
MADR pune la dispoziția micilor producători un portal pentru a completa cantitățile de legume disponibile în vederea facilitării unui dialog cu marile lanțuri de retail. Măsura are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători.

„Este foarte important să se înțeleagă că această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să își continue munca în ferme, în solarii sau în câmp. De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanțuri de retail, pentru a găsi soluții ca aceste produse să ajungă pe masa consumatorilor”, a afirmat ministrul Adrian Oros.
Pentru a putea completa informațiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunțului.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here