Venituri din arendă – obligaţii declarative şi de plată

0
351

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Olt informează contribuabilii că pentru veniturile din arendarea bunurilor agricole impozitul se calculează şi se reține la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net. Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Venitul brut obţinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabilește pe baza contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

Potrivit unui comunicat al AJFP Olt:

“În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București. În cazul în care prețurile medii ale produselor agricole au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului,  noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice”.

Preţurile medii ale produselor agricole pentru judeţul Olt, dar şi pentru celelalte judeţe, pot fi consultate la adresa:https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/declararea_obligatiilor_fiscale/preturi_medii_prod_agricole .

Impozitul astfel calculat şi reținut se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

“De asemenea, arendașii au obligaţia să completeze si să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, formularul 112 – “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominală a persoanelor asigurate” în vederea declarării impozitului pe veniturile din arendă şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, se arata in comunicatul AJFP Olt.

Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut si plătit de către arendaș este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligații declarative/de plată doar în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate, după caz.

În situaţia în care veniturile din arendă sunt obţinute de la un singur plătitor de venit (arendaș), iar nivelul net al acestora este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, arendașul are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum şi să o declare corespunzător în formularul 112 (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe ţară, în funcție de nivelul veniturilor). În situaţia în care veniturile din arendă sunt realizate de la mai mulţi plătitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, arendatorul desemnează, prin contractul încheiat între părți, arendașul de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe tară şi care are obligația calculării, reținerii, plății si declarării prin formularul 112 a CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe ţară, în funcție de nivelul veniturilor). În situaţia în care nivelul veniturilor obţinute de la fiecare plătitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dar nivelul venitului cumulat este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, arendatorul are obligaţia depunerii formularului 212 “Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, în vederea declarării şi plăţii CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tară, în funcție de nivelul veniturilor) – termen 25 mai a anului următor realizării veniturilor. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10%  asupra bazei anuale de calcul menţionate la art. 170 alin. (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

PTV Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here