GRĂDINIȚE MODERNIZATE CU FONDURI EUROPENE, ÎN BALȘ

0
889

Peste 200 de preșcolari beneficiază de condiții la standarde europene, cu ajutorul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Fondurile nerambursabile au fost folosite pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal Nr. 1 și a Grădiniței cu Program Normal Nr. 2 din Balș. Valoarea celor două proiecte este de aproximativ 6,5 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 6,3 milioane de lei.

Clădirile celor două unități de învățământ au fost reabilitate, modernizate și dotate cu fonduri europene. Banii au fost atrași de administrația locală prin două proiecte implementate în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Investiția derulată la Grădinița cu Program Normal Nr. 1 a avut ca scop reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice prin izolarea termică a clădirii, montarea unei tâmplării performante energetic, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, precum și diverse lucrări de reparații. Totodată, au fost montate panouri solare fotovoltaice, o pompă de căldură, ventiloconvectoare cu recuperare de căldură și corpuri de iluminat tip led.

De asemenea, clădirea a fost extinsă cu o bucătărie, o spălătorie și o uscătorie, toate dotate cu echipamentele necesare. Au fost achiziționate materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și a fost creat un site web. Tot prin acest proiect, au fost amenajate spațiile verzi, un loc de joacă și o gradenă, a fost proiectat un sistem de iluminat exterior și a fost montată o scară de incendiu.

Nu mai puțin de 180 de preșcolari sunt beneficiari ai investiției implementate de autoritățile locale prin POR 2014-2020, cu o valoare de aproximativ 5 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 4,9 milioane de lei.

Și la Grădinița cu Program Normal Nr. 2, lucrările au vizat consolidarea și reabilitarea termică a clădirii, prin izolarea termică a pereților exteriori și a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde, modernizarea instalației de iluminat. De asemenea, au fost realizate recompartimentări interioare, în principal pentru crearea de facilități și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.

Au fost achiziționate materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și echipamente pentru sala de sport.

Investițiile se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 1,4 milioane de lei. Beneficiarii proiectului vor fi cei 66 de copii care învață la Grădinița cu Program Normal Nr. 2, personalul didactic și auxiliar al acesteia.

Cele două proiecte au fost derulate de Primăria orașului Balș în cadrul Axei prioritare 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționalePrioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formareObiectivul specific 10.1a – Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolarOperațiunea A.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here