Primarii din Olt așteptați să participle la ședințe cu secretarul de stat, Ionuț-Sorin Banciu, pe tema campaniei naționale de împădurire

0
1388

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț-Sorin Banciu vine la Slatina pentru a se întâlni cu autoritățile locale și județene, dar și cu producători agricoli olteni.

Întâlnirea va avea loc în Sala europa a CJ Olt și are ca temă:”Prezentarea Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026”, finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Evenimentul este organizat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu sprijinul Instituției Prefectului-Județul Olt. La întâlnire vor fi prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Gărzii Forestiere și ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Olt, ai Unităților Administrativ Teritoriale și ai producătorilor agricoli locali.

În această primăvară, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat acțiune de promovare, la nivel național, a Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, ministrul Barna Tánczos a dispus secretarilor de stat din MMAP să organizeze, în perioada următoare, o serie de întâlniri de lucru în fiecare dintre județele României, pentru a oferi informații și detalii potențialilor beneficiari, cu privire la noua linie de finanțare pentru împăduriri.

Județele Brașov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Gorj au fost alocate secretarului de stat Ionuț-Sorin Banciu.

”Ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole neutilizate, iar în plus oferă o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe o perioadă de 20 de ani. Dacă ne dorim ca până în 2026 să plantăm 57.000 ha de pădure, avem nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor interesați. Sunt convins că, prin acțiunile noastre, vom transforma acest program într-un succes”, a declarat secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.

Lansată în luna noiembrie a anului 2022, măsura din PNRR – Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Totodată, vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Pentru implementarea cât mai facilă a schemei, a fost concepută aplicația informatică „Program de gestionare împăduriri PNRR (PGI)” care poate fi accesată la adresa de internet: https://impaduriripnrr.mmap.ro, unde poate fi vizualizat și Manualul de utilizare al aplicației.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here