Mielul de Paște mai scump anul acesta. Fermierii țin la preț

0
1464

Deși mai este o lună până la Paște, mulți oameni își pun întrebarea „cât costă un miel de Paștele 2023?”, ținând cont de explozia prețurilor în aceste prime patru luni. Din păcate veștile nu sunt bune, iar producătorii justifică noile prețuri.

Conform fermierilor, carnea de miel s-a scumpit, și totul pe fondul crizei generalizate, a costurilor mari. Prețurile la furaje a crescut, costurile de întreținere a fermelor sunt mult mai mari. Dacă anul trecut plăteam cam 25-30 de lei pentru un kilogram de carne, astăzi aflăm cât costă un miel de Paște în 2023, și anume undeva la 40 de lei, iar dacă te gândești să cumperi mai mult, află că pentru 15 kg de carne scoți din buzunar aproximativ 675 de lei în 2023.

“Anul acesta vom vinde mieii cu 35-40 de lei kilogramul tăiat și cu 20 de lei în viu. Discuțiile între fermieri acestea sunt. Nu putem să lăsăm la preț. Anul trecut era 80 de bani kilogramul de porumb acuml-am cumpărat cu 1,40 de lei kilogramul. Eu am la vânzare 120 de miei și nu voi lăsa la preț. Mieii sunt gata de vânzare. Ai mei au în medie 12-13 kilograme. Iezii sunt ceva mai mici. Sub 35 de lei kilogramul nu se poate. Nu îi mai vindem. Îi punem la îngrășat și la vară îi dăm pe piața externă”, a declarat Laurențiu Luță, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Olt.

Fermierii susțin că vor vinde și anul acesta de la poarta fermei și nu vor să lase la preț. Ei spun că nu este vorba de profit, ci de supraviețuire. Vor vinde mai târziu oile la Asociații care au contracte pe piața externă. În felul acesta își vor scoate investiția. Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România.

Dacă e să privim prețurile din supermarketuri, se pare că tot mai ieftin este de la producător. Mielul se vinde cu 50 și 65 de lei, în măcelării și supermarketuri. Anul acesta Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here