Ambulanțierii protestează, printre ei sunt și olteni

0
1378

O mie de ambulanţieri protestează astăzi, în faţa Departamentului pentru Situații de Urgență. De la Olt participă 14 ambulanțieri, deoarece problemele sunt unele generale. Sindicaliştii se plâng că serviciile de ambulanţă din toate judeţele au ajuns pe butuci şi dau vina pe conducerea DSU. Se plâng de maşini vechi, care pun în pericol pacienţii şi echipajele medicale. Cu această situație se confruntă și Serviciul Județean de Ambulanță Olt unde sunt trimise în misiune și ambulanțe din2014 care au trecut prin mai multe reparații, iar potrivit procedurii acestea sunt deja casate.

“Noi stăm bine cu parcul auto, dacă putem spune așa. Avem mașini din 2018, atunci am primit ultima dată ambulanțe noi, dar deja îndeplinesc normele de casare. În medie 60% dintre masini au sub 400.000 de kilometri parcurși și au fost casate dar acestea funcționează. Am făcut reparații capitale și plecăm în misiuni cu ele. Potrivit normelor, o ambulanță are 6 ani de funcționalitate, adică 360.000 de kilometrii parcurși. Dar le reparăm fiindcă trebuie să plecăm în misiune. Noi știm că trebuie să avem mașina să putem răspunde la apel”, a declarat managerul SAJ Olt, Marinela Prina.

Potrivit acordului-CADRU pe anii 2018-2022- anul acesta SAJ Olt ar fi trebuit să primescă 6 ambulanțe noi. Doar că achiziția a fost blocată, iar sindicaliștii dau vina pe DUS.

La Olt în parcul auto al SAJ sunt 70 de ambulante iar cea mai veche din 2014 încă pleacă în misiune. Mai exact, se face salvare de vieți omenești punându-se în pericol alte vieți omenești.

“Ne descurcăm doar că ar ar fi bine să avem mașini noi. Ar crește siguranța pentru toți”, a completat managerul SAJ Olt.

Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației ”Ambulanța”, potrivit sindicaliștilor:

• „1. Lipsa de reacție a Premierului României Nicolae-Ionel Ciucă la memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care am prezentat problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță, solicitând o întâlnire pe subiectele menționate în MEMORIU, cât și alte subiecte importante.”

• „2. Refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arată că de la începutul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate ședințe CIMST, deși regulamentul stabilește clar că, ședințele CIMST se convoacă lunar sau ori de căte ori situația impune. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.

• „3. Sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022.

• Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale. Din acordul-cadru 2018-2022 s-au achiziționat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanțe stabilit pe tipuri de ambulanțe, iar pierderea numărului menționat, va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanță să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanțe noi și casarea a cel puțin 50% din parcul de ambulanțe existent.”

• ”4. Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.” •

„5. Reacția personalului din serviciile de ambulanță la suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile cu STATUT din subordinea directă a acestuia, adică pompierii.” •

„6.Corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.”

Redactor: Georgeta Trușcă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here