Olt: Deficitul de personal în Sistemul Sanitar. 50% dintre medicii de familie sunt în pragul pensionării

0
1923

România se confruntă cu o criză națională de medici, mai ales pentru specialități precum medicina de familie. Situația din Olt nu diferă cu mult față de situația generală înregistrată la nivel național.

Mărirea salariilor medicilor din sistemul public, în 2017, a redus treptat numărul medicilor care pleacă în străinătate. Ultimul raport de la Colegiul Medicilor din România arată că în perioada 2016-2020 numărul medicilor care aleg străinătatea s-a înjumătățit. Însă, chiar și așa, salariile mai mari nu au rezolvat problema lipsei medicilor, inclusiv a celor de familie.

Mai mult, medicii de familie nu mai vor să opteze pentru un cabinet medical la țară. Populația satelor este în continuă scădere. Iar cheltuielile pentru susținerea unui cabinet medical nu sunt acoperite. Așa se face că la această oră avem două localități mari pe unde nu trece niciodata un medic de familie, iar alte nouă comune unde medicul vine de două-trei ori pe săptămână.

Potrivit Casei de Sănătate Olt localitățile ocolite de medici de familie sunt în mare parte din sudul județului.

“Există localități in care acordarea serviciilor medicale se face in cadrul punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din localități precum Ghimpețeni, Mihăilești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Grădinari, Spineni, Vădăstrița și Tia Mare. În localitățile Gura Padinii și Vișina Nouă nu este nici medic de familie și nici puncte de lucru. Pentru a beneficia de servicii medicale asigurații din aceste localități se adresează medicilor de familie din localitățile limitrofe”, a declarat pentru Ptv Oltenia, Constanța Florea, purtător de cuvânt al CAS Olt.

Totodată, medicii de familie care încă mai profesează sunt în prag de pensionare. 50% dintre ei urmează să iasă la pensie, lucru c ear duce la adâncirea crizei cu care deza se confruntă Sistemul Sanitar.

“La nivelul județului Olt acordarea serviciilor medicașle îm asistență primară este asigurată, în prezent, de 215 furnizori. Din totalul medicilor de familie aflați în contract cu CAS Olt 106 sunt pensionabili”, a completat Florea.

Redactor Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here