La Vitomirești a fost deschisă platforma pentru gunoiul de grajd. Este a IV-a localitate din Olt.

0
1797

De ani buni crescătorii de animale, ferme mari sau gospodării, se confruntă cu o mare problemă, depozitarea gunoiului de grajd. Ministerul Mediului a demarat un program prin care finanțează proiectele primăriilor care doresc înființarea unor Platforme pentru gunoiul de grajd.
După ce au fost înființate astfel de platforme în Fărcașele, Traian și Dobrun, la Vitomirești a fost construită cea de a a IV-a platformă pentru gunoiul de grajd, din Olt.
Capacitatea de stocare a platformei pentru gunoiul de grajd din Vitomirești are o capacitate de stocare de 1.820 metri cubi pe an, recepția finală pentru această investiție care va ușura mult activitatea crescătorilor de animale din zonă.
Comuna Vitomirești, beneficiara finanțării, a primit, odată cu platforma, și un set de utilaje, cu care să poată realiza colectarea de la micii crescători de animale, indiferent că sunt fermieri sau simpli gospodari.
„În primul rând această Platformă este benefică pentru crescătorii de animale. Acum au unde să își depoziteze gunoiul de grajd, care după ce va fi macerat va fi răspândit pe terenurile agricole. În cadrul proiectului am primit și două tractoare, unul cu remorcă, un utilaj de împrăștiat gunoiul. Vom ridica gratuit gunoiul de acasă apoi după ce trece prin toate procesele îl vom împrăștia ca îngrășământ natural. Vom înființa și două locuri de muncă”, a declarat Robert Rotea, primar Vitomirești.
Valoarea totală a platformei din localitatea situată în nordul județului este de 1.899.893 lei, inclusiv TVA, iar eforturile investiționale au fost suportate în proporție de aproximativ 95% de minister, contribuția locală a comunei Vitomirești fiind de aproximativ 5% și constând în contravaloarea serviciilor de proiectare.
Potrivit proiectului implementat de Ministerul Mediului, în Olt, până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite alte trei platforme în localitățile Brastavățu, Deveselu și Dobrosloveni.
Proiectul «Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți» a fost a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, fază în care vor fi finanțate alte 86 de comunități locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here