Criza începe să fie resimțită în Olt. Haiducul din Bobicești nu mai poate să își întrețină caii

0
3255

Pandemia a dus la sapă de lemn mai mulți antreprenori olteni. Nu numai cei din horeca au fost afectați, ci din toate domeniile.
Tărâmul căluților de la Bobicești se va închide. După ce deplasarea oamenilor a fost interzisă, întreținerea cailor a devenit imposibilă. Astfel că patronul a decis să vândă caii, sau pentru a susține în continuare afacerea a luat în calcul mutarea într-un alt județ.

„Am început să vindem din căluți. Anul trecut, singura sursă de venit pentru căluți era din din activitățile de echitație. Am 13, am mai dat din ei și mai dăm. O să trebuiască să mai dăm din ei. S-ar putea să îmi opresc 2-3 eu, și să pun la vânzare tot. Vrem să ne mutăm în altă parte. Nu e luată hotărârea, doar vedem niște locații, dacă ne putem muta, ce presupune”, a declarat Dan Dicu, patronul unei afaceri din Bobicești.

Întreținerea cailor a devenit imposibilă odată cu instituirea stării de urgență. Chiar dacă oamenii puteau să se deplaseze la fermă și în această perioadă, teama de coronavirus i-a îndepărtat de cabaline.
„Restricțiile de circulație n-au fost, pentru că eu am un ONG iar legal puteau să se deplaseze să facă voluntariat. Oameni care vin și îngrijesc căluții, le dau să mănânce. E o portiță legală să vină la mine”, a completat Dicu.
Costurile de întreținere sunt uriașe, în medie întreținerea lunară se ridică la aproape 10.000 de lei. Asta în condițiile în care de două luni veniturile întregistrate au fost 0. Pentru a putea asigura hrana animalelor au fost stopate investițiile din fermă, dar cu toate acestea ‘haiducul din Bobicești’ trebuie să se despartă de o parte dintre prietenii săi.

„Am mai pus niște căluți la vânzare, am mai vândut din ei și sper să se mai vândă și în continuare ceilalți. Doi am reușit să vindem până acum, oamenii nu mai sunt dornici. Pe căluții ăștia am dat mii de euro și i-am dat cu câteva sute de euro, doar că merg în locuri mai bune, ne mulțumește asta. Din bănuții ăștia cred că o lună jumătate o să susținem, dacă mă costă aproape 10.000 lei, fără să mai luăm în calcul injecțiile, deparazitările și potcovitul. Costă 10.000 pe lună, în contextual în care de la 1 februarie am avut 4-5 clienți până acum. Pot să revină clienții, dar revin prea târziu. Am început cu doi cai și acum cred că ajung curând la doi cai. Ironia sorții este că unul dintre cei cu care am început este bolnav și am cheltuit cred că peste 3.000 euro cu el, să-l fac bine. Are o problemă la picior și de 2 luni este inactiv. A fost internat pe la București, pe la Constanța, iar acum este pensionat și consumă ca un cal activ. Nu cred că mai putem să mai facem operația. Îl ținem, l-am pensionat, doar îl ținem’, a spus patronul.
Chiar dacă a vândut cabalinele, Dan Dicu continuă să se interesează de soarta lor.

„Alaltăieri, mi-au arătat fotografiile unde au ajuns și m-am bucurat foarte mult. Oamenii care-i cumpăra, beneficiază de faptul că ești la ananghie”, a completat haiducul din Bobicești.
Acesta este dezamăgit că oamenii nu sunt receptivi să susțină ferma deschisă în continuare. Fiind ONG aceștia pot face donații pentru a fi asigurată hrana cabalinelor. Pe pagina de socializare a fermei, Dan Dicu a făcut apel la prietenii căluților.
„Căluții de la Epona au nevoie de voi!!!
După cum știți sezonul de aprovizionare cu baloți se apropie, din păcate din cauza secetei costul unui balot s-a dublat, inactivitatea din perioada aceasta îngreunează și mai mult bunul mers al centrului.
ROG PE TOȚI CEI CARE DORESC CA ACEST CENTRU SĂ MAI EXISTE, SĂ CUMPERE VOUCHERE PETRU ORELE DE ECHITAȚIE CE VOR URMA SĂ SE DESFĂȘOARE IMEDIAT CE VOM REVENII LA VIEȚILE NOASTRE DE DINAINTE”, se arată în anunț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.