Medicul Renica Diaconescu, demareaza proiectul „One health”

0
1490

Conceptul global „One health” este abordarea sănătății care se concentrează pe interacțiunile dintre oameni, animale și mediu.

Este vorba despre un concept nou care privește medicina umană, medicina veterinară și mediul înconjurător într-un mod integrativ. Proiect a fost demarat de medicul Renica Diaconescu, si presupune infiintarea unei agentii nationale care ar trebui sa monitorizeze din punct de vedere medical toata tara.
Dupa America, am fi a doua tara care ar implementa acest program, deocamdata mizand doar pe o asociatie sub egida Academiei de Stiinte Medicale condusa de academicianul Manolescu, pe care, Renica Diaconescu si-a propus sa o transforme in agentie.
Implementarea acestui proiect insa, presupune un conglomerat de medici specialisti, cei mai buni din domeniul mediului, sanatatii epidemiologice si veterinar, care sa colaboreze, sa faca o harta cu tot ce este pericol pe termen scurt si lung pentru ca masurile sa poata fi luate din timp. In proportie de 80%, programul va beneficia de sprijin si va fi implementat, se va afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului, dar va fi condusa de Academia de Stiinte Medicale din punct de vedere stiintific pentru a nu se politiza.
“Vor fi numai profesionisti, va functiona la nivel national, cu puncte in cele 9 regiuni cu zone de impact, indeosebi unde exista si facultati de medicina. Vor fi sedii ale agentiei de monitorizare a gripei porcine, si de mediu si de uman, se va avertiza ca va exista un focar cu ceva timp inainte pentru a lua masurile necesare in timp util. Implementarea presupune practic un for de conducere, presedinte si un secretar in delegari administrative, vicepresedinte, si un consiliu stiintific format din peste 15 oameni din toate domeniile” , a declarat Renica Diaconescu.
Mai trebuie doar sa se stranga semnaturile, iar Guvernul sa fie dispus sa suporte costurile, care nu vor fi deloc mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here