Paracetamolul, noul medicament ‘vânat’ în farmacii

0
699


După ce au cumpărat vitamina C și alte medicamente care ne-ar proteja miraculos de virusul mortal COVID 19, acum oamenii își fac stocuri de paracetamol. Acest lucru s-a întâmplat după ce specialiștii au anunțat că paracetamolul face parte din schema de tratament în unele cazuri de COVID 19.
Cu toate acestea medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea paracetamolului după ureche.
“Paracetamolul nu poate fi folosit mai mult de 7 zile și nu în cantitate mai mare de 4 tablete pe zi la un adult sănătos. Dacă are probleme cu ficatul sau probleme de coagulare, acesta va duce la afectarea hepatică. De altfel, supradozarea cu paracetamol sau administrarea pe o perioadă mai lungă de 7 zile duce la alterarea funcțiilor hepatice, uneori ireversibilă. Paracetamolul se ia la nevoie, o tableta, maxim două pe zi. De asemenea mare atenție persoanelor care au probleme digestive, de tip ulcer gastric sau duodenită, că poate activa un ulcer gastric prin administrarea de paracetamol. Există și falsa impresie că dacă iau pe alte căi paracetamol, injectabil, nu vom avea problem digestive. Greșit. Putem face oricând ulcer gastric dacă luăm paracetamol”, a declarat medicul Viorel Dumitrescu.
Farmaciștii fac apel la calm și susțin că pe piață există paracetamol, dar acesta, ca și alte medicamente se va vinde raționalizat pentru a nu se crea o criză. Mai mult, președintele Colegiului Famaciștilor din Olt, Luiza Drăgoi spune că există producători autohtoni care pot asigura cererea de paracetamol.
“Există paracetamol destul, e adevărat acum a fost mai puțin fiindcă susbstanța vine din China și odată cu pandemia au fost probleme. Probleme au fost pentru substanță, nu pentru pastile. Acum la nivel mondial se luptă lumea pentru paracetamol. Dar la noi în țară sunt producători autohtoni și noi putem merge pe produsele locale. Da, este adevărat că am vândut câte două cutii pentru persoane, doar nu vor mânca paracetamol pe pâine. La acest moment există paracetamol pe piață.”, a spus Luiza Drăgoi, președintele Colegiului Farmaciștilor Olt.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here