Pe parcursul anului trecut, polițiștii criminalişti au efectuat 2.364 de cercetări la fața locului și 1.056 de deplasări pentru alte evenimente, fiind ridicate 8.150 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăţiei a 222 de persoane. Potrivit unui comunicat al IPJ Olt:
„Pe linia regimului armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în scop preventiv şi de constatare, au fost desfăşurate 236 de acţiuni pe domeniile de activitate din competenţa biroului şi 28 controale la firmele specializate pentru executarea de focuri de artificii. Poliţiştii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au inițiat 236 de acțiuni în domeniul de competență, dintre care 46 pe linie de substanţe periculoase, 28 pe linie de explozivi, 92 pe linie de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și 70 pe linie de braconaj. De asemenea, au fost ridicate în vederea cercetării sau confiscării 53 de arme letale și neletale, 227 de elemente de muniție și 935 de kilograme de articole pirotehnice”.
In ceea ce priveste activitatea de urmărire naţională şi internaţională, în perioada analizată au fost primite spre a fi puse în executare 146 de mandate și sentințe penale. Potrivit aceleiasi surse:
„În anul 2023, polițiștii au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 478 de persoane aflate sub control judiciar, 2 persoane aflate sub măsura preventivă a controlului pe cauțiune şi faţă de 72 de persoane aflate sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, fiind prinse 34 de persoane urmărite național”.
În perioada de referinţă, activitatea Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative a fost concentrată pe realizarea unui obiectiv ale cărui beneficii sunt de interes naţional, respectiv implementarea datelor în ROCRIS – Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român. Compartimentul Evidenţă nominală, secretariat şi relaţii cu publicul s-a confruntat cu o afluenţă mare a cetăţenilor la ghişeu, fiind eliberate 34.292 de certificate de cazier judiciar, 3.134 de certificate de integritate comportamentală și 20 de formulare multilingv. Obiectivele stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt pentru anul 2024: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri și a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, desfăşurarea de activităţi preventive şi prezentarea tuturor rezultatelor obţinute opiniei publice prin intermediul mass – media, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Inspectoratului de Poliție Județean Olt.
Redactor: Roxana Mihalache