Legea laptelui a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi îşi propune să facă lumină pe piaţa produselor lactate şi să îi protejeze pe consumatori. Această lege vine după doi ani de dezbateri, iar odată cu adoptarea documentului, comercianții vor trebui să delimiteze clar produsele făcute din lapte 100%, de cele din grăsimi vegetale. Poiectul de lege a fost susținut și de parlamentarii de Olt, printre care și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu și Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Potrivit fostului șef al Agriculturii legea este una corectă și care protejează românii de marketingul înșelător.
“De azi, avem noi reglementări pentru protejarea copiilor noștri, corecta noastră informare și protejarea procesatorilor din industria laptelui! Am așteptat cu nerăbdare intrarea în vigoare a “Legii laptelui și produselor lactate”, un proiect pe care l-am susținut încă din prima zi de parlamentar, pentru protejarea cetățenilor și recunoașterea muncii procesatorilor români! Este o lege corectă și responsabilă, care va proteja românii de marketingul înșelător. Printr-o etichetare corectă se elimină concurența neloială: denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi folosită în cazul produselor vegetale. Se interzice folosirea denumirilor „Lapte” sau „Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte. Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, de astăzi se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice. Prevederile se aplică și în cazul produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora se utilizează produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate”, a declarat deputatul PSD Olt, Adrian Chesnoiu.
De asemenea Florin Barbu consideră că noua lege va transforma laptele produs în România într-un adevărat „brand”, procesatorii primind recunoaștere și respect.
“ Legea reglementează sectorul laptelui și produselor lactate și se creează cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului. Prevede inscripționarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru că printr-o etichetare corectă se reduce marketingul înșelător și concurența neloială. Stipulează ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită catre cumpărător a conținutului acestor produse . Se înființează Observatorul Laptelui în cadrul direcției de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care are ca scop monitorizarea producţiei de lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră, centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor de consum, a producției, a echilibrului între cerere si ofertă și a costurilor. Se interzice folosirea denumirilor „Lapte” sau „Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte”, a declarat deputatul PSD Olt.
Redactor: Georgeta Truşcă