Vești bune pentru peste 3.000 de elevi din Olt. Guvernul a dublat bugetul pentru decontarea navetei

0
1279

Vești bune pentru peste 3000 de elevi din Olt care fac naveta până la școală. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care dublează sumele pentru decontarea transportului, de luna viitoare.

În acest moment, Ministerul Educației a alocat pentru transportul elevilor o alocație lunară în valoare de 60 de lei pentru distanțele de până la trei kilometri, sumă care va fi suplimentată cu câte 6 lei pentru fiecare kilometru. Astfel, un elev care parcurge 50 de kilometri până la școală va primi 340 de lei pe lună pentru transport, de două ori mai mult decât în prezent. Acum suma este de 30 de lei pe lună pentru distanțe de până la trei kilometri, iar această sumă este suplimentată tot cu câte trei lei pentru fiecare kilometru.

În Olt, la în acest moment, potrivit ISJ, avem 3019 elevi care fac zilnic naveta la școală, iar acestora li se alătură și cei care stau în Internatele școlare sau în gazdă. Aceștia din urmă vor primi bani pentru decontarea a patru curse dus-intors între domiciliu și localitatea unde învață.

O altă noutate ce se regăsește în metodologia aflată în lucru este că acești bani nu mai trebuie justificați de către elevi, decât în cazurile în care sumele sunt suplimentate sau în cazul în care este vorba despre elevi care stau în internate sau în gazdă. În rest, pentru elevii care fac naveta zilnic, aceștia au opțiunea să ia banii în avans. Îi pot folosi fie la transportul cu mijloace personale, fie pentru achiziție de bilete sau abonamente. Sumele vor fi primite la începutul fiecărei luni conform proiectului de ordin. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere la școală în care să precizeze distanța dintre casă și școală.

“Aceste modificări sunt binevenite. Oricum valoarea abonamentelor de transport a crescut. Orice sumă pentru copii este binevenită. La noi în liceu avem peste 200 de navetiști, și de la distanțe mai mici, din localitățile apropiate , dar și din localități din nordul județului, de la distanțe mari. Avem și 45 de elevi care locuiesc în internat și depun cereri pentru decontarea transportului pentru atunci când merg acaspă ”, a declarat Anișoara Dima, director Liceul Metalurgic Slatina.

Potrivit datelor de la minister, în acest an școlar, aproximativ 200.000 elevi fac naveta, iar pentru ei au fost alocați 420 milioane de lei.” Precizăm că acesta este un draft și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, când va intra în vigoare.

Redactor: Georgeta Truşcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here