Elevii de a VIII-a nu au ales să se înscrie la Școlile Profesionale și Dual. După ce s-a încheiat prima etapă de înscriere la Școlile Profesionale au rămas foarte multe locuri neocupate.
La Liceul Metalurgic, 70% dintre locuri au fost ocupate la clasele de dual, iar la profesională doar 25%.
În anii trecuți, pentru clasele de dual de la metalurgic era organizată admitere ce consta într-un interviu.
“Avem două clase la dual, iar acum au rămas pentru etapa a doua de înscrieri 10 locuri libere. S-au înscris 17 la mecanic și 16 la electrician joasă tensiune”, a declarat Anișoara Dima, director Liceul Metalurgic Slatina.
Nici la “Alexe Marin” nu s-au înghesuit absolvenții de gimnaziu. Pentru specializare de suleri matrițeri nu s-a înscris nimeni.
Mai mult pentru clasa de elctricieni, susținută de CEZ, și-au depus dosarul doar 8 elevi.
“La clasa de dual avem două specilizări, 14 locuri și s-au înscris 9 elevi pentru operator la masină cu comandă numerică și nici un elev pentru sculer matrițer. Pentru cele 24 de locuri de la clasa de electricieni s-au înscris 8 elevi, iar pentru mecanic 19 pentru cele 24 de locuri”, a spus Valeria Diaconu, director Liceul”Alexe Marin”.
Cel de-al treilea liceu care are clasă de dual în Olt este Liceul nr 1 din Balș. Nici aici nu s-au înghesuit elevii să vină.
“S-au înscris 16 pentru cele 30 de locuri de la specializarea operator mașini cu comandă numerică. Dar suntem convinși că locurile se vor ocupa, deoarece în perioada 5-20 iulie se susțin corigențele, iar acești elevi vor veni să se înscrie în a doua etapă”, a spus Claudia Lutic, director al Liceului Tehnologic Nr1. Balș.
A doua etapă de înscriere la dual și profesională va avea loc în perioada 30 iulie-3august.
Elevii care urmează cursurile în învățământul professional și dual au și beneficii. Fiecare elev înscris la o școală duală primește o bursă lunară de minimum 400 lei: 200 lei de la stat şi minimum 200 de lei de la firma cu care elevul încheie un contract individual de practică. Dacă la finalul învățământului dual, tânărul vrea să obțină o diplomă de bacalaureat cu care să își aprofundeze studiile într-o universitate, el poate să se înscrie după școala duală în clasa a XI-a la un liceu pe care îl termină cu examenul de BAC. Învăţământul dual este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi.
Redactor: Georgeta Trușcă