Luni, 26 mai, au început înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026.
Vă rugăm să aveți în vedere că înscrierea nu se face pe principiul „primul venit, primul servit”, deci ordinea înscrierii/numărul de înregistrare al cererii nu constituie un criteriu.
Înscrierea se face pe baza criteriilor generale și specifice descrise în metodologia de înscriere.
Câteva informații importante :
- În grupele de nivel antepreșcolar (creșă) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani, în limita numărului de locuri disponibile după etapa de reînscrieri.
- În grupele de nivel preșcolar (grădiniță) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 și 6 ani, în limita locurilor disponibile după etapa de reînscrieri.
- În cererile-tip de înscriere părinții pot trece trei opțiuni, în ordinea preferințelor. Cererea se depune la unitatea de învățământ aleasă ca primă opțiune.
Vă reamintim, grupa mare și grupa mijlocie fac parte din învățământul obligatoriu. Înscrierea la grădiniță se va face acordându-se prioritate cuprinderii în grădinițe a copiilor de 4 și 5 ani.
Accesând linkul din articol, veți găsi răspunsuri la întrebări precum:
-Ce criterii de departajare se aplică, în cazul în care numărul de cereri este mai mare decât numărul de locuri disponibil?
-Care sunt documentele necesare pentru înscriere?
La nivelul inspectoratelor școlare va funcționa o linie telverde, la care părinții pot obține gratuit informații referitoare la înscrierea copiilor la grădiniță/creșă și în serviciile de educație timpurie complementare. Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional, programul de funcționare sau alte informații utile vor fi comunicate de fiecare inspectorat școlar.
“O îngrijorare pentru mine ca ministru nu este doar faptul că unii dintre cei care ajung în sistemul de educație nu pot trece de o zonă de analfabetism funcțional. Această realitate și cauzele acesteia le înțelegem tot mai bine și sunt în proces de corectare.
Dar, așa cum am arătat și în recentul „Raport asupra educației și cercetării din țară” (Raportul QX), o îngrijorare mare este că prea mulți copii nu sunt parte a sistemului de educație care este acum obligatoriu (4-18 ani), fie ca urmare a abandonului, fie a faptului că nu au fost înscriși. Iar prin acest lucru nu doar că le irosim potențialul bun de inteligență/creativitate, ci le și reducem șansele unei vieți mai bune.
În lumea care vine, educația va face tot mai mult diferența între cei care vor avea succes și/sau o viață bună și cei care vor fi pierzători. De aceea, vă încurajez pe toți să vă mobilizați pentru a le putea oferi tuturor copiilor eligibili ai țării posibilitatea de a intra măcar în sistemul obligatoriu de educație, unde avem deja infrastructura necesară. Știu că încă mai avem de lucru pentru a asigura toată infrastructura necesară și/sau disponibilă la standardele pe care ni le dorim – mai ales la nivel de creșe, dar și la celelalte niveluri -, dar haideți să construim împreună simultan infrastructura și mentalitatea că educația este cea mai bună cale spre succesul și/sau bunăstarea socială.
Vă mulțumesc! a declarat Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David.
Redactor: Geanina Lupu