Autorizaţia de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi, cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.
Solicitarea autorizatiei de mediu se face în conformitate cu prevederile O.M nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările și completările ulterioare.
Prevederile Ordinului nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu se aplică pentru reglementarea din punct de vedere al protecţiei mediului a activităţilor prevăzute în Anexa 1.
La solicitarea unei autorizații de mediu, titularul activităţii depune la autoritatea competentă pentru protecția mediului un dosar care cuprinde documentaţia prevăzută la art.8, alin.(1) din Ordinul nr.1798/2007 și anume:
- cererea pentru eliberarea autorizaţiei de mediu;
- fişa de prezentare şi declaraţie, potrivit anexei nr. 2;
- dovada că a făcut publică solicitarea prin cel puţin una dintre metodele de informare prevăzute în anexa nr. 3;
- planul de situaţie şi planul de încadrare în zonă a obiectivului;
- procesul-verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse prin acordul de mediu întocmit potrivit Legii nr. 292/2018 din 3 dec. 2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, sau, după caz, nota privind stadiul de realizare a programului pentru conformare existent;
- formularul de înregistrare prevăzut în tabelul nr. 1 din anexa nr. 5, însoţit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activităţii grădinilor zoologice, acvariilor publice şi centrelor de reabilitare şi/sau îngrijire.
Lista activităţilor pentru funcţionarea cărora este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu este dată în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.
Autorizaţia de mediu este valabila 5 ani.
Redactor: Geanina Lupu