DSP Olt atrage atenția că a reînceput sezonul căpușelor. 27 de olteni au ajuns deja la spital

0
1085

Fie că vă aflați acasă sau într-o drumeție, o mușcătură de căpușă poate reprezenta un pericol real pentru sănătatea dumneavoastră și necesită o atenție mai deosebită, atrag atenția reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt.

Potrivit oficialilor din DSP Olt, de la începutul anului 2024 până în prezent, la nivelul județului Olt, 27. Dintre acestea 23 de persoane s-au prezentat în Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina si patru olteni au ajuns șa Spitalul Municipal Caracal cu  înțepături  provocate de căpușe. Numai în ultima săptămână au fost depistate 8 înțepături provocate de căpușe.

Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. Deoarece căpușele sunt foarte mici și de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului.

Pentru a evita sau reduce la minim expunerea la mușcături, există anumite măsuri simple de protecție: să evite zonele cu iarbă și arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. In situația  în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea unor haine deschise la culoare, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele. Se recomandă aplicare de spray-uri împotriva insectelor. Se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții. Se recomandă  verificarea  și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.

Creșterea numărului de îmbolnăviri  transmise prin căpușe este favorizată de schimbările  climatice (fluctuații de temperatură,  precipitații abundente ) și vegetație.

În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt următoarele: encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo. Aceste mici insecte se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau virusuri. Ele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase locații populare pentru activități în aer liber și turism. Riscul este mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare.

În caz de mușcătură, notați data la care ați fost mușcat de căpușă și în perioada următoare fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe. În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia”, avertizează medicii.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here