Epidemie de rujeolă în 29 de județe. Oltul nu înregistrează cazuri

0
707

România este sub alerta unei noi epidemii de rujeolă. Oltul nu se numără printre cele 29 de județe în care se înregistrează cazuri de rujeolă.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

În Olt nu sunt înregistrate cazuri de rujeolă.

‘În Olt nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar DSP are pe stoc vaccin, Nu înregistrăm deficit în ceea ce privește vaccinul’, a declarat Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

La nivel național, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.

Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here