Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

0
190

La propunerea MMAP, Guvernul Romaniei a aprobat HG privind Strategia pe Termen Lung a României pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, care are ca obiectiv Romanianeutra în 2050.
Strategia aprobată propune opțiuni de politici și măsuri pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte. Realizarea obiectivelor ambiţioase incluse în strategie impune participarea activă a tuturor sectoarelor economice, în special a celor șase sectoare cheie: Energie, Transport, Clădiri și Încălzire & Răcire, Agricultură și Silvicultură, Deșeuri.
„Odată cu aprobarea Strategiei în ședința executivului și comunicarea ei către Comisia Europeană, închidem practic procedura de infringement declanșată împotriva țării noastre. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societății noastre. Acestea nu țin cont de granițele dintre state și România este la fel de afectată, le resimțim pe propria noastră piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, deșertificarea României, inundații, secetă. Strategia aprobată astăzi propune opțiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre energie, transporturi, agricultură, încălzire rezidențială, deșeuri sau silvicultură. România a început deja procesul de decarbonizare prin reducerea emisiilor cu 62% față de nivelul din 1990 și demonstrăm astfel angajamentul nostru ferm față de obiectivele de mediu”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la încheierea ședinței de Guvern.
STL a evaluat în detaliu perspectivele, opţiunile, costurile şi beneficiile măsurilor ce trebuie aplicate pentru ca România să-şi asigure o dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung, în condiţiile obligaţiilor de reducere semnificativă a emisiilor de GES și îmbunătățire a absorbției/captării de GES la nivel sectorial, în cele șase domenii cheie: transporturi, clădiri, Industrie, agricultură, deșeuri, LULUCF (Land Use Land Use Change and Forestry). STL a fost elaborată în cadrul unui proiect derulat cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene (DG Reform) de MMAP și Ministerul Energiei, prin Instrumentul Tehnic de Sprijin al Comisiei Europene), gestionat de Secretariatul General al Guvernului, în concordanță cu prevederile Art. 15 și Anexa IV din Regulamentul (UE) 2018/1999 și cu obiectivul neutralității climatice.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here