DSVSA Olt – controale in exploatațiile nonprofesionale și comerciale

0
418

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a demarat, potrivit dispozițiilor Ordinului MADR/ANSVSA/MMAP nr. 54/570/32/2023 referitoare la punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, acțiuni de control în teren, conform eșantioanelor transmise de Agenția de Plăți și Intervenții, în exploatațiile nonprofesionale și comerciale pentru verificarea respectării de către fermieri a cerințelor legale în materie de SMR 5-6 (sănătatea publică și sănătatea plantelor) și SMR 9-11 (bunăstarea animalelor) .

Potrivit unui comunicat de presa al DSVSA Olt:

“Se consideră respectată cerinţa SMR 5 atunci când sunt îndeplinite cerinţele privind igiena alimentelor şi a hranei pentru animale, există documente prin care se poate realiza trasabilitatea produselor alimentare şi a hranei pentru animale, iar alimentele plasate pe piaţă se încadrează în parametrii de siguranţă şi calitate stabiliţi de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”.

Pentru fermierii din sectorul alimentar care produc sau recoltează produse vegetale se verifică în special, modul în care aceştia iau măsuri de evitare a contaminării produselor alimentare, întocmesc şi ţin evidenţa măsurilor luate pentru a controla riscurile, în mod corespunzător şi pe o perioadă de timp adecvată, proporţional cu natura şi dimensiunea exploataţiilor lor (manipulare a deşeurilor şi substanţelor periculoase, încât să permită prevenirea contaminării încrucişate utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi biocidelor şi acolo unde este cazul, măsurile necesare pentru a preîntâmpina contaminarea spaţiilor de depozitare postrecoltare şi a produselor alimentare depozitate) . In acelasi comunicat se arata ca:

“Conformitatea pentru SMR 6 se consideră atunci când crescătorii, proprietarii, deţinătorii animalelor de fermă nu deţin şi nu administrează în tratamentul aplicat animalelor de fermă produse medicinale veterinare ce conţin substanţe interzise, cu efect hormonal, tireostatic şi betaagonistcum ar fi: substanţe tireostatice, stilbenele, derivaţii de stilbene, sărurile şi esterii acestora şi respectiv 17 beta- estradiol şi derivaţii esterificaţi ai acestuia, precum şi produse medicinale veterinare ce conţin substanţe care au acţiune estrogenă, androgenă sau gestagenă, altele decât 17 beta-estradiol şi derivaţii esterici ai acestuia”.

Conformitatea pentru SMR 9 se consideră atunci când sunt respectate prevederile privind protecţia viţeilor prin asigurarea condițiilor de adăpostire și bunăstare, atât în exploatațiile nonprofesionale, cât și în cele comerciale. Conformitatea pentru SMR 10 cu privire la respectarea standardelor minime de protecţia porcilor prin asigurarea unor condiții minime de adăpostire și bunăstare a porcilor,  atât în exploatațiile nonprofesionale, cât și în cele comerciale. Conformitatea pentru SMR 11  protecţia animalelor de fermă se consideră atunci când sunt respectate prevederile privind standardele minime pentru protecția animalelor de fermă personal instruit, condiții de microclimat, echipamente, hrana.

Această acțiune de control în teren va continua pe tot parcursul lunii septembrie. Rezultatele controalelor vor fi încărcate în aplicația electronica dedicată și vor fi transmise către APIA.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.