Conștientizare Civică Consolidată la Grădinari

0
312

Fundația pentru tineret ELMI împreună cu partenerul Asociația Learning by Teaching au organizat pe 30 august o întâlnire cu actorii locali în cadrul căreia au discutat despre cum au fost abordate provocările comunității Grădinari, județul Olt, în cadrul proiectului „Conștientizare Civică Consolidată la Grădinari”.
Întâlnirea a avut loc la Școala Gimnazială Grădinari ceea ce a și canalizat discuția asupra rezultatelor obținute la finalul proiectului și a mecanismelor de prevenire a abandonului școlar și nu numai.


„Timp de 10 luni am reușit să fim cât mai aproape de elevi și părinții acestora pentru a-i aduce cât mai aproape de școală și a poziționa școala ca a doua casă. Nu este suficient să realizezi acest lucru în 10 luni și lucrăm la sustenabilitatea acțiunilor noastre pentru că această poziționare trebuie făcută în mod constant” susține Ioana Sandu, coordonator proiect, Fundația pentru tineret ELMI

Provocările identificate la nivelul comunității au fost: creșterea abandonului școlar, grad ridicat de absenteism, lipsa unor activități educaționale interesante, lipsa parteneriatului școală-familie-comunitate, rata scăzută de angajabilitate a persoanelor din grupuri dezavantajate, lipsa unor centre de consiliere vocațională și ocupațională, dezinteresul cetățenilor pentru un aspect curat, educație ecologică deficitară, aruncarea gunoaielor pe terenuri virane, lipsa spațiilor verzi la nivelul comunei.

Pentru a răspunde acestor nevoi, Fundația ELMI a derulat o serie de activități precum: activități inovative de dezvoltare a parteneriatului familie-școală-comunitate, ghid de activități practice extracurriculare, de știință și protecția mediului, 10 ateliere practice protecția mediului, 10 kituri educaționale pentru cadrele didactice, o bibliotecă școlară dotată, promovarea
voluntariatului, un spațiu exterior (cca 50 mp) ecologizat ș amenajat astfel încât să se desfășoare activități educaționale în curtea școlii, 1 spațiu lectură amenajat, servicii de consiliere vocațională pentru 30 tineri și crearea unei rețele de parteneriate între agenți economici-instituții publice-ONG-uri dar și un parteneriat eTwinning cu minim o școală norvegiană.

„Este de datoria noastră, alături de parteneri, să continuăm ceea ce am realizat în cadrul proiectului, să găsim mecanismele potrivite pentru a asigura un mediu educațional sigur și de calitate.” susține Adriana Manolache, director Școala Gimnazială Grădinari.

Proiectul „Conștientizare Civică Consolidată la Grădinari” a avut o durată de 10 luni și și-a propus să consolideze conștientizarea civică a celor 340 de membrii ai comunității rurale Grădinari, Olt. Cele două organizații, Fundația pentru tineret ELMI și Asociația Learning by Teaching, au implementat proiectul în perioada 01.11.2022-31.08.2023, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a  consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

PTV Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here