Trei elevi din Slatina, de la Colegiul Național ‘Ion Minulescu’ s-au întors cu bronz de la Olimpiada Națională de Creativitatea Științifică , ediția a III-a ce a vut loc anul acesta la Suceava, în prioada 5-9 iulie.
La această olimpiadă națională, elevii au participat în echipe, cu proiecte teoretice şi practice, care au fost prezentate pentru evaluare şi expuse pentru publicul larg.
Jasmine-Andreea Matei ,Laurențiu-Ștefan Raicea și Larisa-Ștefania Stănică sun elevii de la CNIM ce au impresionat cu proiectul lor, INTERCONEXIUNE ARTIFICIALĂ- o mână robotică acționată de impulsuri electrice generate de nervi.
‘Pasiunea și performanța se bucură de o vacanță constructivă la CNIM. Aflată la ediția cu numărul III, Olimpiada Națională de Creativitate Stiintifică (ONCS) s-a desfășurat în perioada 5-9 iulie 2023, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și a fost organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu USV și Societatea Știintifică Cygnus.CNIM a fost prezent la Suceava cu una din cele 49 de lucrări calificate la etapa națională la seniori, secțiunea științe fundamentale.Inspirația, creativitatea, viziunea transdisciplinară și, nu în ultimul rând, munca în echipă au avut ca produs final proiectul INTERCONEXIUNE ARTIFICIALĂ- o mână robotică acționată de impulsuri electrice generate de nervi, lucrare cu care echipa alb-verde a obținut MEDALIA DE BRONZ și Premiul Special din partea Universității Tehnice Cluj.Jasmine-Andreea Matei, Laurențiu-Ștefan Raicea și Larisa-Ștefania Stănică sunt cei trei elevi pasionați de domeniul științific și ingineresc care au pus în mișcare mâna robotică, îndrumați de doamna profesoară Mihaela Neacșu. Sperăm că experiențele de la Suceava- vizitele în laboratoarele de cercetare ale USV, întâlnirile cu cercetători, reprezentanți ai unor firme de succes din Regiunea Nord-Est și comunicatori de știință, atelierele de lucru și prezentările referitoare la organizarea activităților de cercetare, dezvoltarea creativității și diseminarea rezultatelor cercetării, precum și activitățile culturale și de divertisment vin ca un plus de motivație pentru viitor pentru componenții echipei noastre’, se arată în mesajul postat pe pagina de socializarea a unității de învățământ.
Olimpiada Națională de Creativitate Științifică (ONCS) a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava (IŞJ SV)în parteneriat cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) și Societatea Științifică Cygnus.
La ediția din acest an s-au calificat 24 de lucrări la categoria juniori și 49 de lucrări la categoria seniori la faza naţională a Olimpiadei, un număr aproximativ dublu comparativ cu etapa precedentă, demonstrând o creştere semnificativă a interesului elevilor pentru această competiţie. În total, au participat la etapa naţională un număr de 161 de elevi, 54 de cadre didactice din 20 de județe ale țării și 3 sectoare din Bucureşti. Lucrările științifice ale elevilor junior și seniori au fost împărțite pe trei secțiuni: Științe fundamentale , Științe aplicate și Tehnologia Informatiei .
Olimpiada de Creativitate Științifică (ONCS) este o competiție națională de excelență, la care participă elevi din toată țara, din clasele a V-a – a XII-a (a XIII-a) . ONCS dezvoltă și valorifică capacitatea elevilor de a lucra în echipă, de a-și coordona competențele, aptitudinile și cunoștințele cu acelea ale partenerului de lucru. Fiecare echipă participă la olimpiadă cu un proiect sau cu un studiu din domeniul științific, tehnic, al inovării sau al inventicii, care rezolvă sau explică o problemă a societății contemporane. Și cum aspectele științifice care ar putea rezolva crizele din societatea contemporană sunt multiple, elevii au propus de fiecare dată teme pe cât de interesante, pe atât de bine documentate și rezolvate, acoperind domeniul științelor naturii: biologie, chimie, geografie, fizică, astronomie, managementul mediului şi al ecosistemelor, matematică aplicată sau domenii interdisciplinare ale științelor enumerate.
Redactor : Georgeta Trușcă