Oltenii care au plătit gunoiul pe tot anul trebuie să mai plătească nişte diferenţe

0
1444

Slătinenii care au plătit taxa specială pentru gunoi, pe tot anul, vor trebui să meargă, din nou, la  Direcţia de Impozite şi Taxe Slatina, să plătească diferenţa ce o mai au de achitat. Diferenţele se datorează creşterii de la 01.07. 2023 a taxei speciale de salubrizare. Același lucru îl vor face toți oltenii care au achitat integral taxa de salubrizare la începutul anului.

  Potrivit directorului Direcției Economice Slatina, Alin Calotă, taxa de salubrizare a fost achitată anul trecut de 16.099 persoane , iar în 2023, până la această dată, au plătit 21.185 persoane fizice. O mare parte dintre ele au plătit integral.

 Dacă până acum taxa de gunoi era de 11,74 lei lunar, de persoană, de la 1 iulie aceasta crește cu peste 3 lei. Mai exact,  un slătinean va avea de achitat 15,01 lei pe lună, în cazul utilizatorilor casnici, iar în cazul agenților economici, aceștia vor scoate din buzunar nu mai puțin de 884,25 lei pe tonă de gunoi.

 Se aprobă: taxa distinctă pentru utilizatorii casnici pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat de 2,85346 lei/persoană/lună, fără TVA; taxa distinctă pentru utilizatorii casnici pentru gestionarea deșeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și a altor deșeuri colectate separate decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separate de 11,61244 lei/persoană/lună, fără TVA; taxa distinctă pentru utilizatorii non-casnici pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat de 1,182,65 lei/tonă, fără TVA; taxa distinctă pentru utilizatorii non-casnici pentru gestionarea deșeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și a altor deșeuri colectate separate decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă de 653,05 lei/tonă, fără TVA”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii slătineni.

Taxa specială de salubrizare s-a modificat. ADI OltEco a solicitat modificarea taxei pentru gunoi pe care oltenii o vor plăti începând din această lună. Aceasta este compusă din tariful pentru colectarea/sortarea gunoiului şi tariful pentru depozitare. Un Ordin al ANRSC a apărut la sfârşitul anului trecut şi a schimbat modul de calcul al taxei, drept urmare ADI OltEco a calculat iar  taxa rezultată a fost de 15.00/persoană/lună in urban și 6 lei/persoană/lună  în mediul rural.

 Până la această  dată nu toate primăriile au trecut prin Consiliul Local proiectele de hotărâre prin care se majorează taxa de gunoi.

Și in urma acestei majorări, Oltul are in continuare  cea mai mică taxă de salubirzare. De exemplu, la Dolj, taxa este de 18 lei/persoană/lună în urma majorării.

 Recomandăm: https://ptvoltenia.ro/2023/02/23/cresc-si-tarifele-la-gunoi/

 Redactor :Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here