Săptămâna aceasta va avea loc deschiderea expoziției intitulată ”Ipostaze cromatice“ a artistului plastic Marius BARBONE. Muzeul Județean Olt vă invită la Galeria „Artis“ din Slatina miercuri, 7 iunie 2023, orele 15:00.
Marius Barbone Barb (Barb Marius Vasile, n. 11 mai 1968, Lupșa, județul Alba) este un artist vizual român. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România. Președintele Filialei de Pictură București al Uniunii Artistilor Plastici. Barb Marius Vasile s-a născut în satul Lupșa din județul Alba. A absolvit în anul 1986 Liceul de Artă din Cluj-Napoca și în anul 1996, în Bucuresti, Academia de Arte, secția pictură. Din 2009 este Lector univ. Dr. la Univesitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul, Design. Este membru în comisia de etică al Uniunii Artiștilor Plastici România.
Marius Barb – Barbone este un pictor al culorii: folosește cu o dezinvoltură proprie contraste, game și nuanțe parcă inexistente, venite dintr-un spațiu lăuntric și total personal. Temele abordate, descifrabile sau indescifrabile, fac parte din universul ideatic original propus privitorului dar cu valențe meditative de formare a unor lumi personificate spre contemplare.
Criticul de artă Ana Amelia Dincă spune despre stilul artistic al pictorului că:” Felul lui Marius Barb-Barbone de a se raporta la un conținut artistic preexistent se află în strânsă legătură cu mitizarea formei și cu disoluția ei, prin interpretare, până în punctul absorbției motivului în universuri centrifuge și abstracte. Eliberarea tensiunilor vizuale într-un areal descifrabil cu mijloacele afectului și statornicirea unei estetici coerente s-au derulat în câteva decenii de creație, treptat renunțând la elementele arhetipale, asociate cu un discurs postmodern. Liniile directoare ale compozițiilor antrenează în imagine etalonul structural al unui limbaj sine-qua-non, prin dexteritatea utilizării mijloacele de expresie, prin efectele optice parafrazând abisale spații. Amintind de legi ale fizicii, traseele cromatice par a fi atrase de un câmp vectorial, ale cărui forțe degajă lumină și mișcare. Conexiunea dintre gândirea logică și subconștientul subiectiv se concretizează în lucrările recente ale lui Marius Barb prin transpunerea unor universuri imaginare, structurate prin calcule aproape matematice în ceea ce privește distribuirea traseelor de culoare, modulând linia supradimensionată în diametru și modelând densitatea tonalitățile, într-o specifică dexteritate grafică. Pânza devine o suprafață de proiecție pe care se derulează febrile neliniști cromatice, supuse unor inexplicabile atracții gravitaționale.
Benzile de culoare contrastează în urma sistematizării lor logice și au forță de activare a tensiunilor care ne comunică experiența lui Marius Barb-Barbone în a transmite sentimentul de concretizare a unor energii, pe care le controlează prin analiză și autocunoaștere. Ajuns în acest punct artistul continua să exploreze ajungând în zona neconvențională a constructivismului și utilizând arsenalul abstracției geometrice, al cărei itinerar îl estimează cu aceleași sitagme caracteristice picturii, cărora le schimbă traiectoria conceptuală. De la spațiul interior, care rezonează prin variate conformații cromatice, asimilând intervale ample de nuanțe și rețele grafice, artistul începe să investigheze alte trăiri și lumi necunoscute, de care se apropie printr-un exercițiu mental de spiritualizare a materiei. Marius Barb-Barbone fixează sistemul său de valori artistice și existențiale în repere inteligibile, prin precizia și rigoarea structurală a demersului, prin eleganța culorii și accentele gestuale de asamblare armonioasă a câmpului compoziției, lăsând la vedere modul cum pictura sa a evoluat de la folosirea unor simboluri arhicunoscute, transformate în semne, până la obiectivarea unor labirinturi imaginare, care orchestrează unicitatea acestei picturii.”
Redactor: Georgeta Trușcă