Săptămâna Europeană a Testării 3.464 de pacienți depistati cu virusul hepatitic B sau C, in luna mai

0
250

În contextul Saptamanii Europene a Testării, Institutul Clinic Fundeni, a transmis ultimele date referitoare  la derularea Campaniei de testare pentru hepatitele virale prin programul LIVE(RO)2-SUD.  Cel mai amplu program de screening al hepatitelor virale B și C, derulat în douăsprezece județe din zona de sud a României, a oferit posibilitatea unui număr record de persoane de a beneficia de testare. 160.000 de persoane au fost testate până la acest moment, iar programul continuă! Campania de testare a debutat în vara anului 2021, derulându-se prin cele 422 de cabinete de medicină de familie afiliate. Obiectivul inițial al Proiectului a fost testarea a 120.000 de persoane din județele aferente regiunilor Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Gorj). Acest obiectiv a fost atins chiar de la finalul anului 2022, si a fost majorat ulterior până la 180.000. Campania de testare s-a derulat etapizat în cele 12 județe și va continua până la finalul lunii iulie 2023 în județele Ialomița și Vâlcea, respectiv până la finalul lunii septembrie în județele Gorj și Călărași.

Potrivit unui comunicat al Institutul Clinic Fundeni:

“Până la începutul lunii mai, în urma testării la nivelul cabinetelor medicilor de familie implicați sau prin caravanele LIVE(RO)2-SUD, au  fost depistați 3.464 de pacienți având infecția cu virusul hepatitic B sau C, rezultând o prevalență generală raportată la numărul celor testați de 2,18%”.

Dintre persoanele depistate, 2.183 au virusul hepatitic B (1,51% prevalență), 1.255 au infecția cu virusul hepatitic C (0,76% prevalență) și 26 coinfecția cu ambele virusuri hepatitice, B și C.   În urma investigațiilor suplimentare, din rândul pacienților depistați cu virusul hepatitic B s-a evidențiat că un procent de 6,25% au și coinfecția cu virusul Delta. Astfel, dintre cei 3.464 de pacienți depistați în cadrul programului de screening, 2.601 au ajuns la stadializare (continuarea investigațiilor specifice) într-unul dintre centrele de prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București sau al Spitalului Clinic de Urgență Craiova. În aceste centre, persoanele depistate pozitiv sunt evaluate de medici gastroenterologi cu expertiză în domeniul hepatitelor virale, este stabilit diagnosticul final, stadiul afecțiunii și parcursul terapeutic. Cu toate acestea, aproape 25% dintre pacienții depistați refuză să vină în Centrele de Prevenție pentru continuarea investigațiilor fie pentru că nu acceptă boala, fie de teama stigmatizării sau a gândului că afecțiunea lor ar putea fi aflată și de alte persoane apropiate. O parte dintre pacienții depistați aleg să meargă la spitalele locale, iar unii nu ajung din cauza unor afecțiuni asociate mai grave. Cea mai mare prevalență raportată la persoanele testate de medicii de familie prin acest program se înregistrează până acum în județul Gorj, cu 3,24%, urmat de Dâmbovița cu 2,55% și Vâlcea cu 2,39%. La polul opus, cea mai mica prevalență generală s-a observat în județul Giurgiu, unde au fost depistați 207 pacienți pozitivi, dintre care 105 cu virusul hepatitic B  (0,85%) și 102 (0,82%) având infecția cu virusul hepatitic C.

Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva infecției cu virusul hepatitic B, vaccinul se poate administra la orice vârstă și este cea mai eficientă măsură de prevenție împotriva acestui virus. În România a fost introdus vaccinul antihepatitic B în Programul Național de Vaccinare începând cu anul 1995, fiind administrat nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie.

De asemenea, aproape 80% dintre pacienții cu virusul hepatitic B au un grad de fibroză mic, iar peste 70% o încărcătură virală scăzută sau nedetectabilă, în timp ce aproape 60% dintre pacienții care au și coinfecția cu virusul D au un grad de fibroză avansat.  Persoanele depistate cu virusul hepatitic C au avut încărcătura virală detectabilă în proporție de peste 70%, gradul de fibroză fiind avansat la aproximativ 40% dintre ele.

Datele obținute până în prezent scot în evidență modificări importante în prevalența și profilul infecțiilor virale B și C în populația României și vor avea o contribuție majoră la elaborarea strategiilor de sănătate publică, precum și la resetarea Planului—Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale și atingerea obiectivelor eliminării asumate în acord cu Strategia Sectorială a Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu.

Medicii de familie realizează depistarea prin teste rapide de sânge capilar (din deget), iar rezultatul este primit de către persoana testată în 15 minute.  Toate persoanele testate sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior – LIVE(RO)1.

“Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni FUNDENI în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS.  Obiectivul proiectului este furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia”.

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru testare persoanele care au peste 18 ani și  care au domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt  sau Vâlcea.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here