Incepand cu data de 03.oct. 2022 a inceput perioada de supraveghere a gripei, ARI si SARI, pentru sezonul rece 2022/ 2023

0
116

Culegerea datelor  se  face cu ritmicitate saptamanala, in fiecare zi de luni, pana  la orele 1300, de la toti furnizorii de servicii medicale de la nivelul jud. Olt. In  saptamana 21-27.11.2022  s-au inregistrat  1.405 cazuri  de Infectii respiratorii acute cu 27 internari  si 462 cazuri de Pneumonii cu 82 internari.

II.   Vaccinarea antigripala ramane cea mai sigura si eficienta masura profilactica.

Pentru sezonul  rece 2022- 2023, D.S.P. Olt  a catagrafiat  34.991  persoane, considerate la risc si care doresc sa se vaccineze antigripal. Din achizitia M.S., pana in prezent ne-au fost distribuite  31.027 doze de vaccin gripal in doua transe, pentru vaccinarea  grupelor populationale considerate  la risc. Din cantitatea distribuita unitatilor medicale vaccinatoare, pana in prezent s-au administrat 29.424 doze.

– stoc vaccin gripa la nivelul unitatilor medicale = 1.603 doze;

La inceputul lunii noiembrie D.S.P. Olt  a solicitat suplimentarea cantitatii de vaccin gripal cu 5.000 doze.

III.  Pentru limitarea extinderii infectiilor  virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomanda: Ø  Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave. Ø  Folosirea batistei de unica utilizare; Ø  Respectarea unui regim sanatos de viata- alimentatie bogata in legume si fructe; Ø  Evitarea consumului de  alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la  agravarea simptomelor. Ø  Adaptarea unei tinute  vestimentare adecvate sezonului. Ø  Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate. Ø  Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24-26 grade C). Ø  Evitatea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne/ simptome compatibile cu gripa. Ø  Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala . Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compozitia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Incepand cu data de 31 august 2021, persoanele vaccinate anti- Covid 19  cu schema completa pana in data de 11 aprilie 2022,  beneficiaza de tichete de vaccinare.

In cursul lunilor mai- iunie-iulie- august 2022, Directia de Sanatate Publica Olt a ridicat de la alte DSP -uri din tara un numar de  peste 41.901 carnete de vaccinare, care au fost repartizate  catre U.A.T.- uri si Cabinetele Medicilor de Familie, pentru distribuirea retroactiva  catre  persoanele vaccinate anti- Covid 19 cu schema completa.

In urma Ordinului de Ministru Sanatatii emis in luna octombrie  2022, s-au efectuat  demersuri in vederea returnarii a carnetelor  achizitionate si nedistribuite beneficiarilor,  in vederea recuperarii fondurilor.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here