Postul Crăciunului este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paștelui.
Postul Crăciunului 2022 începe la data de 15 noiembrie 2022 și se va încheia pe 24 decembrie, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului are loc pe data de 25 decembrie 2022.
Deși durează mult, Postul Crăciunului nu este un post sever, așa cum este Postul Paștelui. În Postul Crăciunului sunt multe zile în care biserica rânduiește dezlegare la pește.
Postul Crăciunului 2022 este un post de 40 de zile, însă se ține destul de ușor, fiindcă sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:
- luni, 21 noiembrie
- sâmbătă, 26 noiembrie
- duminică, 27 noiembrie
- miercuri, 30 noiembrie
- sâmbătă, 3 decembrie
- duminică, 4 decembrie
- luni, 5 decembrie
- marți, 6 decembrie
- sâmbătă, 10 decembrie
- duminică, 11 decembrie
- luni, 12 decembrie
- marți, 13 decembrie
- sâmbătă, 17 decembrie
- duminică, 18 decembrie
În Postul Crăciunului, care mai este numit şi Postul Nașterii Domnului, se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteți prepara mâncăruri delicioase de post.
Totodată, în Postul Crăciunului puteți pregăti preparate din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia.
Puteți avea şi gustări pe bază de fructe: mere, caise, prune, dovleac, struguri, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate.
Postul Crăciunului este un post care se ține ușor, dat fiind că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește, așa că puteți prepara bucate consistente pe bază de peste.
Ce NU ai voie să faci în post
- În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Crăciunului, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Crăciunului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Crăciunului, dacă nu este zi cu dezlegare la pește.
- În Postul Crăciunului, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Crăciunului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Opinia nutriționiștilor despre post
Nutriționiștii spun că dacă renunțăm pentru o perioadă la produsele din carne sau la lactate, efectul pentru organism va fi unul benefic.
Totodată, există numeroase alternative care ne pot aduce nutrienții de care avem nevoie. Năutul, fasolea sau lintea sunt proteinele vegetale care nu ar trebui să lipsească de pe masă în timpul postului.
Potrivit nutriționiștilor postul e benefic. Pe perioade scurte, de 6-8 săptămâni organismul nu are niciun fel de carențe, nu ne facem griji. Ideal este să ne întoarcem la rețetele mânăstirești, la rețetele bunicilor, dacă vrem să ținem post, să pornim de la baza alimentului la care ne referim. Gena are foarte mare importanță asupra hrănirii. Corpul nostru trebuie hrănit cu alimente și acele alimente să existe ca informație în gena noastră. Sunt semințe de genul semințelor de chia sau quinoa, au proprietăți fantastice, valoroase, din punct de vedere nutrițional, dar sunt utile pentru persoanele care au crescut din pământul cărora ele cresc.
Postul Crăciunului pregătește credincioșii de una dintre cele mai mari sărbători religioase, și anume Nașterea lui Iisus, sărbătorită pe 25 decembrie.
Redactor: Georgeta Truşcă