În 2018 Fundaţia Pro Patrimonio a început reabilitarea conacului Neamțu din Olari, iar acum continuă . În prima etapă, lucrările au vizat reparația șarpantei și reașezarea olanelor pentru a putea opri infiltrațiile de apă și a stagna degradarea imobilului. De atunci au tot fost făcute lucrări de reabilitare și de conservare a clădirii.
Toate aceste lucrări au fost făcutre de voluntari. Toamna acesta munca lor continuă.
“Montăm izolația donată de Rockwool sub pardoseala de peste beci ca să putem încălzi, în viitor, camera de la etaj. Paşi mărunţi dar care creează un întreg.În curând vom putea găzdui atelierele copiilor şi în conac, nu doar afară, în zilele de vară”, au anunțat reprezentanții Pro Patrimonio.
Anul acesta au fost încheiate reparaţiile şi refacerea finisajelor din spaţiile interioare de la etajul întâi al conacului, s-au folosit materiale moderne uşoare tip vată bazaltică pentru a nu aduce greutate suplimentară structurii existente şi pentru a mări confortul interior al etajului, limitând pierderile de căldură în perioadele reci, când vom încălzi şi folosi spaţiile.
Conacul Neamțu a ajuns în proprietatea Fundației după ce a fost donat de ultimul proprietar. Clădirea istorică din 1841 era în stare de degradare, fiind vandalizată și neglijată multă vreme.
Astfel că, aici a fost nevoie de lucrări ample și urgente de conservare și consolidare.
Proiectul de refacerea a clădirii este unul multianual iar scopul este acela de a reda comunității comacul. De altfel, aici, vara au loc ateliere încă din 2016. Vara aceasta aproximativ 20 de copii din comunitatea locală au beneficiat de un program intens de ateliere practice şi creative.
Pentru a finaliza lucrările Fundația Pro Patrimonio are nevoie de donații.- https://www.propatrimonio.org/donate/
Istoria Conacului Neamțu, Olari
Conacul Neamțu este înscris pe lista monumentelor istorice elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Din 1600 până în 1911 conacul are mai mulți proprietari. În acest an (1911) Constantin C. Neamțu cumpără prin licitație conacul. Clădirea fiind într-o ușoară stare de degradare, Neamțu i-a rugat pe Mincu și pe Constantin Iotzu, care se ocupau de construirea sediului Băncii Comerțului din Craiova, să îl ajute și cu restaurarea conacului.
În anul 1948, odată cu venirea comuniștilor, conacul a fost naționalizat, proprietarul fiind alungat. Conacul a servit pentru perioada de timp ca sediul al societății agricole Agromec Olari. Mai apoi a funcționat ca grădinița de copii și punct sanitar.
După revoluția din 1989, unul dintre fii boierului, Șerban Neamțu a revendicat conacul și acesta i-a fost retrocedat, donându-l în anul 2005, către Uniunea Arhitecților din România (UAR), cu condiția restaurării acestuia și meținerii lui în stare bună. În 2016, donația a fost revocată din cazua neîndeplinirii condițiilor din contract.
Fotografii preluate de la Fundația Pro Patrimonio
Redactor: Georgeta Trușcă