”Afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională” în atenția inspectorilor de muncă în Săptămâna Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă

0
1242

Săptămâna aceasta inspectorii de muncă din cadrul  Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au desfășurat acțiuni dedicate Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, având ca temă ”Afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională”.

Pe această temă au fost organizate dezbateri le nivel local și regional. Astfel că, ITM Olt a Olt a participat la seminarul regional organizat cu această ocazie la Curtea de Arges cu două lucrări ”Prevenirea și gestionarea afecțiunilor musculo-scheletice de origine proesională în cadrul SC Aluminiu Industrial Grup SRL” și ”Locuri de muncă durabile prin gestionarea activă a AMS într-un sector suport din producția primară a aluminiului din cadrul SC ALRO SA” , aceste lucrări fiind elaborate în colaborare cu specialisti în domeniul securității și sănătății în muncă ai celor 2 angajatori din județul Olt.

Totodată, tema a fost dezbătută și la nivelul Inspectoratului Olt. Potrivit inspectorului șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu:’’angajatii I.T.M. Olt și invitații prezenți la dezbatere au expus diverse studii informative care oferă o perspectivă asupra diferitelor abordări de prevenire a AMS, evidențiind importanța colaborării și implicării tuturor părțiilor interesate, încurajând o abordare integrată pentru gestionarea problemei și oferind instrumente și soluții practice care pot fi utile la nivelul locului de muncă. Au fost evidențiate rezultatele obținute de fiecare inițiativă, factorii care au contribuit la reușită și provocările, precum și posibilitatea aplicării metodelor prezentate și în alte sectoare economice.’’

Tema supusă dezbaterii de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă este de foarte mare interes întrucât afecțiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să reprezinte una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor și a sistemelor de asigurări sociale pentru plata concediilor medicale și pentru refacerea capacității de muncă. Combaterea AMS contribuie atât la îmbunătățirea vieții lucrătorilor cât și la reducerea cheltuielilor, fiind  justificată și din punct de vedere economic.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here