ANAF impune noi condiții celor care închiriază imobile

0
1068

ANAF impune noi condiții de impozitare proprietarilor de locuințe. Aceștia sunt obligați să declare veniturile din închirierea proprietăților în termen de 30 de zile.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Olt îi anunță pe oltenii care au venituri de pe urma închirierilor de imobile că, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, începând cu data de 01 ianuarie 2023 înregistrarea la organul fiscal competent a contractelor de închiriere redevine obligatorie.

Astfel, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora. Sunt exceptate de la înregistrare contractele de arendă și cele din închirierile în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here