Recomandări pentru evitarea apariției de toxiinfecții alimentare

0
415

In perioadele caniculare, apar cele mai multe toxiinfectii alimentare. Pentru a preveni astfel de situatii, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt recomanda atentie sporita la achizitia alimentelor. Acordati atentie de asemenea, la modul de pastrare si depozitare, dar si preparare al alimentelor pe care umeaza sa le achizitionati.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt recomandă consumatorilor ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Potrivit unui comunicat de presa emis de catre reprezentantii DSVASA, la achiziționarea și depozitarea alimentelor: “Produsele alimentare sa se cumpere numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă; să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate, să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate)”

De asemenea, trebuie sa se ia in considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece si să se verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă. “Să nu cumperati produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare. Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj, să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior”, se arata in comunicatul DSVSA.

Alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente sa fie îndepărtate, iar fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma sa fie bine spalate. Operatorilor alimentari li se recomanda evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare. De semenea, respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). măsurile privind reținerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării, asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului, depozitării și expunerii la comercializare si interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here