Scade valoarea ajutorului de deces

0
867

De astazi, 12 martie scade valoarea ajutorului de inmormantare. Pana acum, cuantumul acestuia era de 5.429 de lei, scaderea va fi DE 49 de lei, astfel incat, se va primi suma de 5 380 de lei. De asemenea, si in cazul unei persoane asigurate, ajutorul scade cu 25 de lei, ramanand suma de 2.690 de lei.

Valoarea ajutorului de înmormântare plătit de stat se reduce, începând de astazi, 12 martie. Cuantumul acestuia va fi de 5.380 de lei, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 care a apărut în Monitorul Oficial și se va aplica din 12 martie 2021. Reducerea va intra în vigoare din intrucat ajutorul de deces este cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut. În prezent, ajutorul de deces este de 5.429 de lei, iar scăderea va fi de 49 de lei. Suma de 5.380 de lei este acordată în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii (salariații, în principal) sau în cazul decesului unui pensionar. Pe de altă parte, dacă vorbim de decesul unui membru al familiei unei persoane asigurate, ajutorul de deces va fi, începând cu 12 martie 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere de 25 de lei, de la 2.715 lei.

Potrivit legii 263/2010, „Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stabilește Legea 263/2010, care stabilește plata acetor tipuri de ajutoare.

Ajutorul poate fi cerut de o singură persoană, cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare. Este vorba de soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană. Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege, chitanțe sau bonuri fiscale, facturi. Ajutorul de deces se acordă, la cerere, în baza certificatului de deces. Ajutorul se cere la casele de pensii, însă cererea poate fi transmisă inclusiv online. Cuantumul plătit este cel care se aplică efectiv la data decesului.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here